logo F1online.skF1online.sk

Leclerc radí Bearmanovi, aby na seba nevyvíjal priveľký tlak a nebál sa chýb

Charles Leclerc a Oliver Bearman
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala15. 7. 2024

Olivera Bearmana v budúcej sezóne čaká veľký skok. Zanechá za sebou všetky juniorské šampionáty a stane sa jedným z dvadsiatky najlepších jazdcov vo Formule 1. Charles Leclerc má pred jeho premiérou pár cenných rád, ktoré aj jemu pomohli etablovať sa v najvyššej motoristickej triede.

Britský motoršport bude mať vo Formule 1 opäť o niečo širšie zastúpenie zásluhou Olivera Bearmana. Pod krídla by si ho dokonca mohol vziať aj najúspešnejší pilot všetkých čias Lewis Hamilton, jeho krajan a svojím spôsobom budúci kolega v rodine Ferrari, hoci po tejto otázke sa na tlačovej konferencii v Silverstone pousmial.

“Nie, vôbec som o tom nerozmýšľal. Nemyslím si, že to potrebuje, je to dosť chytrý chlapec,” vyhlásil Lewis Hamilton, no túto možnosť nevylučuje. “Som tu jedným z tých starších jazdcov a moje dvere sú stále otvorené, ak niekto bude mať nejaké otázky alebo bude potrebovať poradiť.”

A aj keď Hamilton si na to možno nespomína, Bearmana už v minulosti podporil a poriadne naštartoval. “V roku 2015 alebo 2016 som od neho dostal video, v ktorom hovoril: Choď naplno a jedného dňa sa môžeš dostať do Formuly 1,” zaspomínal si Oliver Bearman na odkaz, o ktorý vraj Hamiltona požiadala známa jeho mamy. “A dnes som tu. Bol to ten najúžasnejší deň v mojom živote. Včera mi to video pripomenuli a zas som si ho pozrel. Bolo to zábavné.”

Bearman mal v sezóne 2016 len jedenásť rokov a pretekal v motokárach v kategórii kadetov. Odvtedy sa prepracoval cez Formulu 4, F3, F2 a o rok vystúpi v najvyššej kategórii motoršportu. Cestu mu od roku 2018 pomáhala dláždiť jazdecká akadémia Ferrari.

Pred ním v nej vyrastal aj Charles Leclerc, ktorý už v padoku patrí medzi pomerne skúsených jazdcov. “Myslím si, že je to neskutočne talentovaný pilot,” prihovára sa mladíkovi, ktorý možno raz bude jeho tímovým kolegom. “Každý pilot potrebuje v prvom roku niečo špecifické, pretože to závisí od vašej prípravy. Myslím si, že Ollie je výborne pripravený, čo ukázal v Džidde. Naskočil do auta a okamžite bol veľmi silný.”

“Jedna typická rada je, že netreba na seba vyvíjať priveľký tlak. Ešte stále je mladý a rýchlosť má, čo niekoľkokrát ukázal. Nemá jednoduchú sezónu, keďže jeho tím sa vo Formule 2 trochu trápi, resp. v skutočnosti sa trápi dosť. On je však neskutočne rýchly a nemám pochybnosti o tom, že superrýchly bude aj vo Formule 1,” zamyslel sa víťaz šiestich veľkých cien.

Oliver Bearman nedávno priznal, že aktuálna generácia monopostov F2 so súčasnými pneumatikami mu nevyhovuje. Jeho jazdecký štýl je vraj oveľa lepšie šitý na autá F1, v ktorých môže jazdiť o čosi agresívnejšie. O rok uvidíme, ako sa mu bude v Haase dariť.

“Potrebuje si len na všetko vyhradiť čas, robiť chyby, aby sa ďalej učil a stal sa lepším jazdcom, taktiež na seba nevyvíjať priveľký tlak, pretože v tom prípade začnete podávať o čosi slabšie výkony, než aký je váš optimálny potenciál,” uzavrel Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia