logo F1online.sk

Hamilton je rád, že neprezul: Intermediálky si zjazdil na sliky

Lewis Hamilton pred Sergiom Pérezom
© Mercedes AMG F1
Ladislav Király
Ladislav Király15. 11. 2020

Lewis Hamilton odjazdil v nedeľu v Turecku opäť raz preteky, v ktorých predviedol svoju genialitu. Keď sa trápil za Sebastianom Vettelom, ukázal obrovskú dávku trpezlivosti, pričom napríklad Max Verstappen ju za Sergiom Pérezom neukázal. Vyčkal si a napokon vyhral preteky, ktoré vyhrať de facto ani nemal.

V samom závere podujatia mal vybudovaný dostatočne veľký náskok na to, aby mohol zájsť na „bezpečnostnú“ zastávku v boxoch a neriskovať s ojazdenými slikmi, ale napokon to odmietol. Podľa vlastných slov si spomenul na Čínu 2007 a okamih, keď na vjazde do boxovej uličky uviazol v štrku a napokon aj preto prišiel o titul.

„Určite si spomínate, že v boxovej uličke som už o jeden titul prišiel,“ povedal Hamilton prítomným novinárom. „Z roku 2007 som si teda odniesol svoje lekcie a poučil som sa. Okrem toho som cítil, že to mám pod kontrolou a mám dostatočný grip. Tušil som aj to, že ak by začalo pršať, tiež to zvládnem.“

Hamilton sa cez Sebastiana Vettela a Lanca Strolla dostal vďaka tomu, že zašli do boxov. Ďalšiu pozíciu získal vďaka šmyku Alexa Albona a keď potom predstihol Sergia Péreza, odrazu bol prvý. Vyhol sa chybám a preteky zvládol s absolútnym prehľadom.

„Bol tam pritom aj okamih, keď mi Seb začal unikať. V tej chvíli som vôbec netušil, o čo ide a čo sa deje, takže som si kontroloval teploty. Nevedel som, či to bolo kvôli prehrievaniu alebo kvôli príliš chladným gumám. Mám pocit, že som si pravdepodobne prešiel fázou ich drobenia, ale potom sa vrátili do formy a vrátil sa mi aj grip.“

„Trať na niektorých miestach presychala a ja som postupne nachádzal čoraz lepšiu a lepšiu stopu. Naberal som rýchlosť a Seb odrazu zašiel do boxov. Ja som cítil, že pre mňa osobne by to nebola správna voľba. Ostal som teda na trati a z mojich gúm boli čím ďalej, tým výraznejšie sliky. A presne to som potreboval,“ skonštatoval Hamilton, ktorý prešiel cieľom s celkom ojazdeným dezénom.

„Tieto intermediálky našťastie dobre držia teplotu. Ak by som prezul na sliky, nebolo by to také dobré. Urobili sme najlepšie možné rozhodnutie,“ dodal Lewis Hamilton.

Súvisiace články