logo F1online.skF1online.sk

Hamiltonov príchod pomôže Ferrari aj personálne, tvrdí Vasseur

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2024

Angažovanie Lewisa Hamiltona nebude prínosné pre Ferrari len z marketingového či jazdeckého hľadiska, ale aj personálneho. Šéf tímu Frédéric Vasseur verí, že po príchode sedemnásobného majstra sveta budú aj britskí inžinieri ochotnejší presťahovať sa za prácou do Maranella.

Keď Lewis Hamilton v roku 2025 prvýkrát zasadne do monopostu Ferrari, bude mať už 40 rokov. Zatiaľ netušíme, dokedy bude v Maranelle pôsobiť, keďže taliansky tím po podpise a oznámení zmluvy odmietol poskytnúť viac detailov. Oznámil len, že ide o “viacročnú zmluvu”.

Vasseur teraz v rozhovore pre Financial Times naznačil, že by malo ísť o trojročnú zmluvu. Nielen počas tých troch rokov by mal zároveň pomôcť pritiahnuť do Ferrari kvalitných ľudí z Veľkej Británie.

“Lewis je dôležitý symbol, pretože celému padoku vysiela pozitívny odkaz ohľadom budúcnosti nášho tímu,” vyslovil sa Frédéric Vasseur. “Musel sa rozhodnúť a položiť si otázku: Kde budem mať najväčšiu šancu získať majstrovský titul v rokoch 2025, 2026, 2027? On povedal: Vo Ferrari.”

Znamená to, že v týchto troch sezónach bude jazdcom Scuderie? Môžeme sa domnievať, že to tak bude. V sezóne 2027 by mal už 42 rokov. Fernando Alonso ukazuje, že tento požehnaný formulový vek ešte nemusí znamenať veľký pokles vo výkonnosti.

Ferrari jeho prilákaním do Maranella sleduje aj niečo iné. “Pre nás je jeho príchod zároveň najlepším spôsobom, ako pritiahnuť dobrých ľudí. Vo Ferrari máme dobrých ľudí, ale chcem posily. Väčšina [top talentov] je vo Veľkej Británii.”

Do Ferrari čoskoro z Brackley prídu Jérôme d’Ambrosio a Loïc Serra. Tieto prestupy ešte nesúvisia s Lewisom Hamiltonom, no v budúcnosti sa takých môžeme dočkať viac. Možno jedným z nich bude už príchod Adriana Neweyho, ktorý by bol vhodným kandidátom na technického riaditeľa.

Vasseur sa netají tým, že chce prilákať inžinierov zo zahraničia, ale nie je to ľahká úloha. Ak sídlite v Anglicku, všetko máte oveľa jednoduchšie. “Ak sa chcete presunúť z Mercedesu v Brackley do Red Bullu v Milton Keynes, môžete svoje deti nechať v tej istej škole, môžete zostať bývať v tom istom dome. Z piatka do pondelka viete byť v novej práci. Prísť do Talianska je úplne iný príbeh. Musíte presťahovať celú rodinu, je to životná zmena. Lewisov prestup nám v tomto pomôže.”

Súvisiace články

Diskusia