logo F1online.skF1online.sk

Verstappenovi sa nepozdávalo pretekové tempo jeho RB20: Musíme prinášať nové diely

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 7. 2024

Keby sa to dalo jednoducho zmerať a spočítať, veľmi by nás zaujímalo čisté výkonnostné porovnanie jednotlivých monopostov. Rozloženie síl sa mení každý víkend so zmenou okruhov, podmienok a tiež podľa tempa zlepšovania jednotlivých tímov. Posledné týždne nechali dokonalo zabudnúť na dominanciu Red Bullu z úvodu sezóny a aj Max Verstappen pripúšťa, že jeho RB20 sa potrebuje zlepšiť.

Obhajcovia titulu majú miestami skvelé tempo, inokedy je holandský pretekár absolútne neviditeľný. Dokonalým príkladom bol víkend v Silverstone. Keď si odmyslíme kvalifikáciu, Verstappenovi ju značne skompromitovalo poškodenie podlahy, trojnásobný šampión zažil kontrastný víkend.

V prvej polovici pretekov strácal. Podľa jeho slov spotreboval Red Bull energiu z pneumatík rýchlejšie než Mercedes a McLaren. Krátko pred úvodnou prehánkou sa okolo neho prehnali Lando Norris a Oscar Piastri. Keď však na záverečných štrnásť kôl obul Red Bull hardy, z Verstappena sa stala rovnaká hrozba ako v úvode sezóny.

Vlani jeho RB19 dominovala v rýchlych zákrutách okruhu Silverstone, v tomto roku bola výkonnosť RB20 trochu otázna. „Na jedno kolo to nevyzeralo najhoršie. Myslím si, že problémom bolo skôr pretekové tempo, ktoré nám jednoducho chýbalo. S našou degradáciou som nedokázal udržať krok s ostatnými. Musíme to vyriešiť,“ povedal Verstappen po pretekoch v Silverstone.

Do Británie priviezol tím drobné úpravy podlahy. Podľa informácií holandských médií chystá Red Bull väčší balík vylepšení do Maďarska, ale vyzerá to, že tímu sa predsa len príliš nedarí zvyšovať výkonnosť dostatočným tempom. Niektorí z toho podozrievajú samotný koncept monopostu (narazil Red Bull na vývojový strop?), podľa iných je za tým obmedzený čas vo veternom tuneli.

„Prirodzene, pomôže vám, keď máte viac času, ale také sú pravidlá, ktoré znevýhodňujú víťazov. Samozrejme, keď ste vedúci tím, tak sa vám to príliš nepáči, ale tak sú napísané pravidlá, všetci s nimi súhlasili a vy sa s tým musíte vyrovnať,“ povedal Verstappen.

Ten podľa vlastných slov vidí potenciál Red Bullu na zlepšenie a verejnosť ešte nevidela to najlepšie z monopostu RB20. „Vidíme zisky. Tento víkend bol trochu hop alebo trop. Vyskúšali sme pár vecí, ale počasie nám príliš nehralo do karát,“ hovorí Max.

„Nebyť poškodenia podlahy, určite by sme bojovali o pole position. Musíme ďalej tlačiť na pílu, musíme prinášať vylepšenia a ja viem, že ich máme. Dúfam, že budú o niečo lepšie ako upgrady konkurencie,“ dodal s nádejou trojnásobný šampión.

Súvisiace články

Diskusia