logo F1online.sk

Vettel si myslí, že ak by prezul na sliky, mohol vyhrať

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari
Ladislav Király
Ladislav Király15. 11. 2020

Sebastian Vettel prešiel cieľom Veľkej ceny Turecka ako tretí, keď v samom závere využil malé zaváhanie jeho kolegu Charlesa Leclerca. Ten útočil na druhého Sergia Péreza, ale na vlhkom asfalte to následne nedobrzdil a padol na konečnú štvrtú priečku.

Nemec bol na jednej strane spokojný, ale na druhej strane ho mrzelo, že pred koncom neprezul na gumy do sucha. Dalo sa vraj dosiahnuť ešte viac. „Boli to dosť intenzívne a dosť dlhé preteky, ale okrem toho aj zábavné,“ sumarizoval Vettel.

„Mal som celkom dobré prvé kolo a mám pocit, že už vtedy som sa ocitol na štvrtom mieste (štartoval z jedenásteho, pozn. autora). Na gumách do dažďa som sa cítil dobre a keď sme potom prezuli na intermediálky, tak spočiatku to bolo ťažšie, ale ku koncu sme opäť začali nachádzať potrebné tempo.“

„V poslednom kole sa veru diali veci,“ pokračoval štvornásobný majster sveta. „Som trochu prekvapený, že sa mi podarilo získať pódium, ale určite som veľmi šťastný. Boli to zábavné preteky vo veľmi náročných podmienkach.“

Vettel následne hovoril aj o tom, že v závere pretekov sa už objavovala aj suchá stopa, ktorá zvádzala k prezutiu na sliky. Na druhej strane však hrozil aj ďalší dážď a nebolo to ľahké rozhodovanie.

„Dvadsať kôl pred koncom som začal uvažovať o slikoch, pretože okruh neprestajne presychal a gumy boli aj tak natoľko opotrebované, že som mal vlastne sliky,“ zasmial sa Vettel.

„Napokon si na ne nikto netrúfol, a to možno aj preto, lebo pred koncom hrozil dážď, ktorý však nakoniec neprišiel. Veľmi rád by som si ich obul, pretože takto by sme mohli mať šancu na víťazstvo, ale čo už, spokojný som aj s tretím miestom.“

Tretiu priečku dostal pretekár Ferrari do daru od svojho tímového kolegu Charlesa Leclerca, ktorý chcel niekoľko zákrut pred koncom využiť chybu Sergia Péreza, ale napokon spravil chybu aj on sám.

„Videl som, že Charles je dosť blízko k Sergiovi a okrem toho som dostal informáciu, že Sergio má s pneumatikami značné problémy. Už v predchádzajúcich kolách som sa na nich doťahoval a pozoroval som ich boj. Keď som potom videl, ako Charles zablokoval kolesá, bolo mi jasné, že mám šancu. Veľmi tesné to bolo aj so Sergiom, ktorému podľa mňa v pneumatikách neostalo už vôbec nič,“ dodal Sebastian Vettel.