logo F1online.skF1online.sk

Ďalšie preteky musia byť posledná šanca pre Péreza, hovorí Button

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 7. 2024

Red Bull naďalej vedie oba šampionáty, čo je pri súčasnej forme Sergia Péreza malý zázrak. Mexičan pozbieral za posledných šesť víkendov menej bodov než Nico Hülkenberg za posledné dva, čo je priam desivá štatistika. Pérez je očividne v najhoršej forme svojho života a otázka nie je či, ale dokedy to Red Bull bude tolerovať.

V priebehu britského víkendu sa pozornosť opäť obrátila na rodáka z Guadalajary. Médiá prišli so špekuláciami, že Pérezova budúcnosť nie je vôbec istá. Napriek novej zmluve sa nemusí objaviť v kokpite Red Bullu v budúcej sezóne. Okrem peňazí svojmu tímu neprispieva v podstate ničím a Formula 1 je v prvom rade výkonnostný biznis.

Checo odpovedal na špekulácie tým najhorším možným spôsobom. V kvalifikácii sa v náročných podmienkach na osychajúcej trati, ale možno aj pod vplyvom narastajúceho tlaku, roztočil a skončil v štrku. Jeho preteky potom poznamenalo predčasné prezutie na pneumatiky do prechodných podmienok, ktoré definitívne zmarilo akékoľvek vyhliadky na body.

„Je to obrovský, naozaj obrovský problém,“ vyhlásil vo vysielaní britskej televízie Sky majster sveta z roku 2009 Jenson Button. „V Silverstone zažil príšerný víkend, aj keď v niektorých ohľadoch mal tiež smolu. McLaren im však zobral veľa bodov, čo je veľmi dôležité.“

Pérezovi pritom hrozí, že sa už v Maďarsku prepadne na celkové ôsme miesto v šampionáte. Piloti Mercedesu sú blízko a môžu dokonať poníženie mexického pretekára, čím by len podčiarkli jeho nelichotivý bodový stav. „Musí získať aspoň nejaké body,“ vyzýva Mexičana Button.

„Keď nie je hneď za Maxom, nemôžu to takto nechať navždy. Myslím si, že ak nezaboduje ani v ďalších pretekoch, rýchlo ho vymenia a posadia do jeho auta niekoho iného. Je to ťažké. Sám viem, že pre jazdca to nie je príjemný pocit, ale pre Red Bull ide o dôležitý šampionát,“ vyhlásil Button.

Súvisiace články

Diskusia