logo F1online.skF1online.sk

Vasseur: Tento víkend nás veľa naučil, je to povzbudivé

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková7. 7. 2024

Ferrari stagnuje a súperi sa nepochybne doťahujú. Je len otázkou času, kedy príde o druhé miesto v Pohári konštruktérov, keďže McLaren stráca už iba sedem bodov. Okrem toho víťazstvo Lewisa Hamiltona v Silverstone dokazuje, že do formy sa konečne dostal aj Mercedes. Naopak, stajňa z Maranella pôsobí úplne stratene. Úlohou šéfa tímu Frédérica Vasseura bude počas najbližších dvoch týždňov zdvihnúť morálku zamestnancov, odraziť sa od dna a zapracovať na pomalom monoposte.

Piate a štrnáste miesto. To je nelichotivá  bilancia pilotov Ferrari z VC Veľkej Británie. Charles Leclerc nebodoval už druhé preteky v rade a po monackom víťazstve z neho ostal iba tieň.

Viac sa darí Carlosovi Sainzovi, hoci ani v jeho prípade to nie je žiadna sláva. „Červení“ jednoducho absolútne nestíhajú za hlavnou trojicou tímov. Nepoteší ani fakt, že vylepšenia zo Španielska boli krokom späť a Ferrari sa tento víkend muselo vrátiť k autu z Imoly.

Svojej povesti neostali nič dlžní ani stratégovia. Fred Vasseur uznáva, že rozhodnutie prezuť Charlesa Leclerca na intermediálky v čase, keď bola trať mierne vlhká, bolo pri spätnom pohľade nesprávne. V danej chvíli riskovali a chceli vyskúšať niečo iné, no nevyšlo to. „Po boji je každý generál. Obom jazdcom sme poskytli rovnaké informácie, ale boli v odlišných situáciách a na iných častiach okruhu.“

„Charles mal skvelý štart, posunul sa o tri miesta. Potom stratil nejaký čas, kým sa dostal pred Lanca Strolla. Keď oba Mercedesy v daždi vyleteli z trate, zhodli sme sa, že Charles prezuje na intermediálky. Agresívna stratégia bola jediný spôsob, ako sa pokúsiť posunúť ho vyššie. Ako sme videli, nevyplatilo sa to a pravdepodobne nás to stálo šiestu priečku. Bola to otázka okolností. Keby sme boli od začiatku v lepšej situácii, možno by sme sa rozhodli inak,“ priznáva rodák z Francúzska.

Vasseur však vidí aj pozitíva. „Tento víkend sme sa naučili veľa o aute a urobili sme dobrý krok vpred, čo je povzbudivé pre zvyšok sezóny. Nebolo to ľahké, ale Carlos dnes odjazdil silné preteky. Mal dobrý štart, bol rýchly na mokrej trati a jeho konečné umiestnenie bolo najlepšie, aké mohol dnes dosiahnuť, a to vrátane dodatočného bodu za najrýchlejšie kolo.“

V každom prípade, Scuderia momentálne prežíva ťažké časy. „Musíme to otočiť. Posledné tri veľké ceny boli komplikované, najmä po španielskom balíku, ktorý nám robil problémy. Tu v Silverstone to bolo rovnaké. Teraz musíme stavať na tom, čo sme sa naučili, a použiť to v ďalších pretekoch. Všetci v tíme vrátane mňa sú netrpezliví. Chceme dosiahnuť dobré výsledky,“ uzavrel.

Súvisiace články

Diskusia