logo F1online.skF1online.sk

Sme strašne pomalí, hovorí zúfalo Leclerc

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2024

Ferrari je v kríze. V tejto chvíli to už môžeme povedať bez najmenších pochýb. Po pozitívnom začiatku sezóny a víťazstve v Monaku upadol tím do negatívnej špirály. Paradoxne to pritom vyzerá, že s každým nasadeným vylepšením urobí Scuderia krok vzad. Hodnotenie Charlesa Leclerca po nevydarenej kvalifikácii v Silverstone hovorí za všetko.

Monacký pretekár sa porúčal už v druhej časti kvalifikácie a do nedeľných pretekov odštartuje z jedenásteho miesta. Nezdalo sa pritom, že by sa dopustil nejakej veľkej jazdeckej chyby, dokonca ani Ferrari strategicky nezaváhalo. Tento výsledok na tejto trati zrejme odráža reálnu rýchlosť monopostu SF-24 v prostrednej časti sezóny.

Scuderia pred víkendom v Silverstone zvolila netradičnú a veľmi nepopulárnu stratégiu. Charles Leclerc jazdil s novým autom, ktorého súčasťou boli aj najnovšie vylepšenia z Veľkej ceny Španielska; Carlos Sainz nasadil starší balík, ktorý mal premiéru v Imole. Lepšie sa darilo druhému menovanému, ale aj ten stratil na najlepších veľa času.

Tápanie Ferrari tak pokračuje a monacký pretekár to po skončení kvalifikácie zhodnotil celkom jednoznačne. „Sme pomalí, momentálne sme strašne pomalí,“ povzdychol si Leclerc pre F1 TV. „Auto je veľmi nekonzistentné. Asi nám nepomáha, že sa snažíme… pokúšame sa vyhodnotiť našu aktuálnu situáciu a radi by sme pochopili, ktorým smerom na to máme tlačiť.“

„Mám pocit, že sme toho v piatok dosť pochopili rozdelením našich balíkov. V budúcnosti to využijeme, ale na druhej strane to znamenalo, že sme neoptimalizovali náš víkend, lebo sme sa snažili niečo naučiť. Keď hovoríme o desatine, ktorá nám chýbala na postup do Q3, tá sa skrýva v drobných detailoch. Momentálne sa však trápime s našou situáciou a ja dúfam, že sa čo najrýchlejšie dokážeme odraziť,“ povedal s nádejou Leclerc.

Problém je, že Ferrari sa to nestalo prvýkrát a kým sa v Maranelle snažia vyskúmať, čo vlastne potrebujú urobiť, týždne a body utekajú. Vlani sa to tímu podarilo vyriešiť a Ferrari zahájilo na jeseň skvelú stíhaciu jazdu, keď takmer úplne stiahlo 70-bodovú stratu na Mercedes. Na zisk celkového druhého miesta v Pohári konštruktérov chýbal Ferrari skutočne kúsok.

„Myslím si, že vlani sa nám to podarilo v Zandvoorte, ktorý sa stal bodom obratu v našej sezóne – od tej chvíle sa nám darilo. Nemali by sme panikáriť, ale je pravda, že zažívame ťažké časy a zažívame ich dlhšie než vlani. Naozaj teda musíme reagovať. Dúfam, že od ďalších pretekov dokážeme znovu optimalizovať náš víkend ako na začiatku sezóny,“ dodal na záver rozhovoru Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia