logo F1online.skF1online.sk

Rokovania ma rozptyľujú a stresujú, priznáva Sainz

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 7. 2024

Carlos Sainz nám „upchal“ celý prestupový trh. Tímy stredu poľa čakajú na jeho rozhodnutie a keď budú vedieť, že si ich nevybral, poohliadnu sa za niekým ďalším. Španielsky pretekár naďalej rokuje a zvažuje všetky skutočnosti, aj keď podľa názoru mnohých jeho kolegov by sa mohol poponáhľať.

Esteban Ocon, Valtteri Bottas, Kuan-jü Čou a tak trochu aj Daniel Ricciardo. To sú piloti, ktorí by chceli poznať svoju ďalšiu budúcnosť, ale aj pre stále naťahujúce sa rokovania s Carlosom Sainzom musia čakať. Na druhej strane sa však akákoľvek kritika zdá byť neoprávnená.

V prvom rade, Carlos sa do tejto pozície dostal len vďaka svojím výkonom na trati. Ak chcete podpísať novú zmluvu skôr, musíte jazdiť tak, aby sa o vás na trhu strhla bitka. Okrem toho sa nedá povedať, že by sa dianie na prestupovom trhu úplne zastavilo. Minulý týždeň oznámil Alpine predĺženie zmluvy s Pierrom Gaslym a tento týždeň potvrdil Haas angažovanie Olivera Bearmana.

Navyše, ako hovorí aj sám Carlos Sainz, rokovania o novej zmluve nie sú žiadny „piknik“. „Nebudem klamať, je to dosť veľké rozptýlenie,“ odpovedal španielsky pretekár na otázku, či ho dianie v zákulisí ovplyvňuje na trati.

„Od pondelka do štvrtka, teda kým neprídem na trať, prebieha množstvo telefonátov a veľa času trávim na telefóne stretnutiami s mojimi manažérmi, ale tiež so záujemcami. Snažím sa získať prehľad a vytvoriť si kompletný obraz o situácii. Je to dosť stresujúce a časovo náročné, takže nemôžem úplne vypnúť a dobiť baterky,“ odkázal Sainz.

Napriek tomu vybojoval v Rakúsku svoje piate pódium v tejto sezóne. Podľa jeho slov však ako pretekársky jazdec disponujete inštinktom. Keď si nasadíte helmu a sklopíte priezor, všetko ostatné akoby prestane existovať. Táto vlastnosť mu pri aktuálnej situácii dobre slúži.

„Keď dorazím vo štvrtok na okruh, mám pocit, že akonáhle prídem na technickú poradu, dokážem pracovať,“ vyhlásil Sainz. „Keď si nasadím helmu, som v kokpite stopercentný.“

„Rakúsky víkend podľa mňa dokázal, že stále jazdím na vysokej úrovni. Toto je jedna z mojich najlepších sezón vo Formule 1. Nepopieram, že so stabilnou zmluvnou situáciou by sa výkonnosť dala zlepšiť,“ dodal španielsky pretekár.

Ten má v podstate už od februára na stole ponuky od Williamsu a Audi. Len nedávno prejavil svoj záujem aj Alpine. Keby si Carlos mal vybrať čisto na základe aktuálnych výkonov, bol by francúzsky celok veľkým favoritom na jeho služby. Podľa jeho slov to však nie je také jednoduché.

„Je to trochu o hádaní, trochu o šťastí a trochu o snahe zistiť, čo sa okolo vás deje. Podľa mňa by sa prestup nemal hodnotiť z krátkodobého hľadiska, z pohľadu na pár pretekov alebo najbližší rok. Na prestup sa musíte pozerať a analyzovať ho s určitou časovou perspektívou. ‚Bol to pre Carlosa správny krok po piatich rokoch, alebo nie?‘ Preto si hovorím, že využijem všetok dostupný čas, aby som urobil také dôležité rozhodnutie, pretože to ovplyvní môj život v niekoľkých nasledujúcich rokoch,“ vysvetlil Sainz.

Súvisiace články

Diskusia