logo F1online.skF1online.sk

Verstappen: Kritika ma nezaujíma, len priateľstvo s Landom

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2024

Max Verstappen a Lando Norris sa po pretekoch na seba ani nepozreli. Dokonca aj domov do Monaka odchádzal každý po vlastnej osi. Keby mali letieť spolu, mohli by si povedať veci, ktoré by neskôr oľutovali. Napokon obaja zložili zbrane a Verstappen svojho — opäť aj oficiálneho — kamaráta ubezpečil, že s ním môže bez obáv pretekať.

Vo štvrtok obaja prišli na okruh v Silverstone ako vymenení. Lando Norris vyhlásil, že ospravedlnenie neočakáva a hovoril v duchu, že samotný incident nebol dôsledkom žiadneho “vyčíňania” Maxa Verstappena. V uplynulých dňoch si však toho musel jeho súper vypočuť naozaj dosť.

Nad kritikou Max Verstappen len mávol rukou a vyhlásil, že po VC Rakúska mal iné priority. “Mám to v paži,” vyhlásil na margo toho, čo si odniesol z kritiky. “Idem domov a žijem si svoj život. Záleží mi na jedinej veci, ktorou je udržať si dobrý vzťah s Landom, pretože sme dobrí priatelia. Po pretekoch som povedal, že musíme nechať veci vychladnúť, pretože sme plní emócií. Bavili sme sa hneď v pondelok a dospeli sme k záveru, že sme si ten súboj užili.”

“Obaja sme sa pozreli na ten incident. Bol to taký drobný hlúpy dotyk, ktorý mal však pre nás oboch obrovské následky. Samozrejme, pre Landa o čosi väčšie vzhľadom na to, ako sa to vyvinulo s tým defektom,” uznal trojnásobný majster sveta. “Radi však pretekáme tvrdo, a tak sme to robili celé roky nielen vo Formule 1, ale aj na online pretekoch. Dobre sme sa však pri tom zabavili. V týchto veciach budeme musieť pokračovať, pretože ich máme radi a myslíme si, že sú skvelé aj pre Formulu 1.”

Keď Max Verstappen podobne agresívne bojoval s Lewisom Hamiltonom, hovorilo sa, že si svojím spôsobom “značkoval teritórium”. Ak sa mu podarí zastrašiť svojho súpera a ten sa bude hoci len trochu báť ísť do vzájomného súboja, pre Holanďana je už to výhra. Bude si totiž môcť viac dovoliť.

Landa Norrisa však počas rozhovoru ubezpečil, že s ním môže bojovať a spoľahnúť sa na to, že všetko prebehne férovo. Nič vraj na tom nezmenia ani sťažnosti, že mal pri brzdení meniť smer. To Holanďan vysvetlil už v nedeľu; smer vraj menil ešte skôr, ako šliapol na brzdu.

“S Landom sme dobrí priatelia a rozprávali sme sa o tom. Všetko sme si vyjasnili, čo je najdôležitejšie,” ubezpečil Verstappen, ktorý zas Norrisa obviňoval z toho, že sa bezhlavo rútil z veľkej diaľky do brzdnej zóny. “Zhodli sme sa na 99 percentách, čo je podľa mňa dosť. Landovi som povedal, že keď sa pokúsi o manéver z vnútrajška alebo zvonku, tak mi môže veriť, že sa nebudem snažiť ho vyradiť. To isté platí aj v opačnom garde, pretože bavili sme sa aj o tom.”

Napätie vo vysielačkach treba brať s rezervou. “Prirodzene, keď to niekto strelí na vnútrajšok alebo vonkajšok, tak nasleduje nejaká ľudská reakcia. Mám však zato, že som nespravil nič prehnané. Je samozrejmé, že rovnako ako pri konštruovaní monopostov, aj tu sa snažíte ísť na hranu pravidiel. Možno niekde objavíte šedé zóny rovnako ako na aute, nuž a s takým istým prístupom pretekáte. V opačnom prípade z vás nikdy nebude top jazdec, nikdy v živote neuspejete.”

Nuž a netreba zabúdať na emócie, keď sa bojuje o víťazstvo. Verstappen uvažuje, že Norrisovu perspektívu mohlo trochu skresliť aj o to, že bojuje len o svoj druhý triumf vo Formule 1 a je odhodlaný ho získať. Je prirodzené, ak cítite väčšie sklamanie z toho, že ste nezískali druhý triumf, ako že ste nezískali ten s poradovým číslom 62.

“Všetko závisí od vašich osobností. On je skvelý chlapec a fajn človek, ktorý miluje Formulu 1 a motoršport. Má veľkú vášeň a tá sa, prirodzene, ukáže aj po pretekoch,” pokračoval Verstappen. “Treba si však uvedomiť aj to, že bojuje o svoje potenciálne druhé víťazstvo, zatiaľ čo ja o 62. triumf. Je prirodzené, že ste na tom emočne trochu inak. Sám viem, aké to bolo, keď som sa bil o svoje prvé víťazstvá v F1. Ale to je v poriadku, preto som povedal, že by sme mali vychladnúť a porozprávať sa na druhý deň.”

Súvisiace články

Diskusia