logo F1online.skF1online.sk

Russell reaguje na kritikov: V kariére som mal len tri šance na víťazstvo

George Russell
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 7. 2024

George Russell vyhral svoju druhú veľkú cenu v kariére. Od roku 2022 a začiatku novej éry vyhral dvakrát on i jeho tím. Kým Lewis Hamilton zvíťazil naposledy v Saudskej Arábii v roku 2021, George Russell sa chopil tej hŕstky príležitostí, ktoré sa jeho tímu naskytli v posledných dvoch rokoch.

Mercedes nemal od sezóny 2022 veľa príležitostí na víťazstvo. Keď sa však nejaká naskytla, zdalo sa, že práve Russell bol pripravený sa jej chopiť. V Brazílii v roku 2022, v Singapure v roku 2023, v Montreale v tomto roku a tiež v Rakúsku to bol on, nie Lewis Hamilton, kto sa z pilotov Mercedesu držal vyššie v poradí.

Pritom si musel zliznúť nemálo kritiky za svoje výkony v predchádzajúcej sezóne i za nevyužitú príležitosť na tohtoročnej Veľkej cene Kanady. Tá sa zo súčasného pohľadu zdá ako trochu nespravodlivá.

„Nemám potrebu odpovedať tým, ktorí tvrdia, že sa zložím pod tlakom,“ vyhlásil Russell. „Sústredím sa na svoju prácu. Mohol by som spomaliť o desatinu v každom zo 70 kôl a neurobil by som žiadnu chybu.“

„V roku 2022 som v priebehu celej sezóny neurobil jedinú chybu, ale netlačil som na seba takým spôsobom, ako na seba tlačím teraz. Práve vďaka tomu som porazil tímového kolegu vo väčšine kvalifikácii v tomto roku. V Kanade som mohol spomaliť o desatinu, neurobiť jedinú chybu a skončiť tretí. Z vonkajšieho pohľadu by to vyzeralo ako bezchybné preteky, ale kopal som sa do zadku a tlačil som až úplne na hranu,“ pokračoval Russell.

„Ľudia si teda môžu hovoriť, čo len chcú. Tlačím na to a možno z čírej snahy to trochu preženiem,“ dodal britský pretekár.

Ten tvrdí, že v kariére nemal toľko príležitostí na víťazstvo. Zároveň, keď bojoval o titul, radšej zajazdil maximálny výsledok a prehnane neriskoval. „Mám pocit, že zo 115 pretekov som mal len tri príležitosti na víťazstvo. Ako chlapec alebo ako pilot v F2 či F3 som radšej zajazdil najlepší možný výsledok,“ hovorí Russell.

„Ak môžem vyhrať, tak vyhrám; ak môžem skončiť tretí, tak beriem tretie miesto. Netlačil som na to až príliš, aby som zvíťazil, keďže som potreboval body do šampionátu. Chyby sa stávajú a patria k životu. Prešli sme si ťažkými časmi, keď je k chybám blízko, ale urobil som ich, lebo som na to tlačil až príliš,“ povedal Russell.

V F1 sa však situácia trochu zmenila a George bol dlho považovaný za smoliara, ktorý musí dlho čakať na každú príležitosť. Môžete povedať, že pilot Mercedesu mal v Rakúsku šťastie, ale pozrite sa na to, koľko mal v kariére smoly.

Samozrejme, je tu napríklad vlaňajšia Veľká cena Singapuru, keď mal víťazstvo na dosah ruky, ale zostal zaseknutý za Landom Norrisom a Carlosom Sainzom a potom prišla chyba. Obvykle však nemal stroj, aby mohol konzistentne bojovať o najvyšší stupienok. „Myslím si, že v mojej kariére som len trikrát mohol vyhrať preteky. Bol tu Bahrajn 2020, kde som mal vyhrať, ale nie mojou chybou sa to nepodarilo, potom Brazília 2022 a nakoniec Montreal v tejto sezóne. Ak rátam Bahrajn ako víťazstvo, tak si myslím, že som bol zakaždým pripravený, aby som sa chopil príležitosti,“ povedal Russell.

Súvisiace články

Diskusia