logo F1online.skF1online.sk

Ako sa k sebe Verstappen a Norris správali v mix zóne? Ani sa na seba nepozreli

Max Verstappen pred Landom Norrisom a Oscarom Piastrim
© X/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2024

Prinesie Veľká cena Rakúska rozhodujúci zvrat vo vzťahu dvoch veľkých kamarátov Maxa Verstappena a Landa Norrisa? Boj o víťazstvá a tituly môže aj pokrvných bratov premeniť na najväčších nepriateľov. Aj keď sa dvaja menovaní poznajú už od detstva a strávili spolu veľa času, ich kamarátstvo môže veľmi rýchlo skončiť.

Videli sme to aj na reakciách oboch mužov po pretekoch. Na tvári pilota McLarenu nebol ani náznak starých vtipov a srandičiek s Maxom Verstappenom, vyzeral sklamane a smrteľne vážne. Vraj ak pilot Red Bullu povie, že neurobil nič zlé, tak bude koniec. Max naproti tomu nevidel dôvod na ospravedlnenie, podľa jeho slov nemenil smer pri brzdení, ale vraj sa rád znovu pozrie na celý súboj a potom sa vyjadrí.

Napätie medzi dvoma pilotmi by sa dalo priam krájať. Potvrdil to aj reportér F1 TV Lawrence Barretto, ktorý spovedal oboch v mix zóne po pretekoch. Toto miesto je často plné úsmevov, gratulácií a žartíkov, ale v tomto prípade tam vraj panovalo zlovestné ticho, aj keď Norris a Verstappen stáli niekedy doslova pár centimetrov od seba.

„To boli rozhovory, naozaj skvelé!“ zvolal Barretto. „Dni ako tento sú vždy fantastické, keď prídem do mix zóny a hovorím s jazdcami o niečom pikantnom. Po celý ten čas, čo tam strávili, Max a Lando sa na seba ani nepozreli.“

Známy reportér si všimol aj rozdiel v správaní oboch mužov. V tomto prípade je Verstappen tým skúsenejším. Holanďan má na konte tri tituly a jednu vybičovanú bitku s Lewisom Hamiltonom. Okrem toho, za tie roky sa naučil, ako sa vyrovnať s kritikou a otázkami. S veľkým náskokom v šampionáte a viac ako 60 víťazstvami na konte teda pôsobil oveľa pokojnejšie a vyrovnanejšie ako Norris, ktorý v Rakúsku stratil potenciálne druhý triumf v kariére.

„Áno, pôsobili veľmi odlišne,“ povedal Barretto. „Povedal by som, že Lando sa nedokázal pozrieť Maxovi do očí. Otvorene som sa ho spýtal, či sa chce s Maxom porozprávať, alebo nie. On však mal pocit, že je Maxovou povinnosťou sa s ním porozprávať.“

„Myslím si, že Lando viní len a len Maxa, nielen za ten pohyb, ale podľa mňa aj za spôsob jeho obrany v priebehu celého súboja,“ dodal Barretto.

Ten si všimol niečo aj na Maxovi a nadhodil presne to, o čom sa rozpráva už nejaký čas. Je Verstappen pod tlakom? „Max hovoril veľmi otvorene o tom, že tím neodviedol veľmi dobrú prácu. Dnes bol na Red Bull veľmi tvrdý. Pripomenul, koľko mali problémov. Podľa mňa nemal v aute dobrý pocit. Okrem toho to ukazuje, pod akým veľkým tlakom bol a možno jednoducho neurobil tie najrozumnejšie rozhodnutia,“ povedal Barretto.

Do diskusie vstúpil aj jeho kolega a bývalý pilot Jolyon Palmer, ktorý si tiež všimol rétoriku trojnásobného majstra sveta. Medové týždne plné dominancie sa skončili a Red Bull čelí veľkému tlaku zo strany prenasledovateľov. Odrazilo sa to aj na spôsobe komunikácie holandského pretekára.

„Max je v súčasnosti dosť tvrdý na svoj tím. V Barcelone povedal, že aj keď vyhrali, neboli dostatočne rýchli. Musí pre Red Bull odrobiť množstvo ťažkej roboty a navrch toho celého je Checo absolútne stratený. Pred sezónou sme si hovorili, že keď sa Maxovi čokoľvek stane, bude číhať na svoju príležitosť, ale dnes bol dokonca za jedným z Haasov,“ povedal Palmer.

Súvisiace články

Diskusia