logo F1online.skF1online.sk

Verstappena najviac nahneval tím: Všetko sme pokazili

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2024

Hlavnou témou rakúskeho víkendu sa stala kolízia Maxa Verstappena s Landom Norrisom, no popri nej sa trochu zabudlo na všetky problémy Red Bullu. Holanďan po pretekoch priznal, že práve tie ho z celej nedele hnevali najviac.

Red Bull zažil dokonalú sobotu aspoň na jednej strane garáže. Najskôr sa Maxovi Verstappenovi podarilo odraziť útoky Landa Norrisa v šprinte, neskôr v kvalifikácii deklasoval konkurenciu kolom, ktoré bolo o štyri desatiny lepšie než všetkých ostatných.

Dokonca aj prvý pretekový stint naznačoval, že sa v boji o prvé miesto nič vážnejšie neudeje. Potom to však prišlo. “Prvý stint bol celkom dobrý, ale na konci som sa dostal do premávky. Mali sme zastaviť [a vyhnúť sa jej], pretože sme sa vzdali cenného času,” vyčítal svojmu boxovému múriku Max Verstappen.

“Veľa vecí sme spravili zle. Začalo sa to stratégiou, potom sa na katastrofálne zmenili aj pitstopy. Už ten prvý bol zlý, nuž a ten druhý bol ešte väčšia katastrofa. Tým sa vzdávate svojho času. Rozdávate sekundy, počas tých dvoch zastávok to bolo šesť sekúnd,” neskrýval svoju nespokojnosť. “Potom sa opäť pretekalo. Preto sme sa sami zahnali do pozície, v ktorej, žiaľ, došlo k nehode, ktorú nikdy nechcete mať. Pokazili sme všetko, čo sme mohli.”

Tieto slová si v priebehu týždňa mohol Toto Wolff púšťať namiesto uspávanky. Poukazujú totiž na to, že Red Bull nie je neomylný a v posledných týždňoch Verstappenovi skutočne dáva dôvody na odchod, ak by sa na štartovom rošte objavil niekto podobne silný. Wolff verí, že to bude ku koncu sezóny práve Mercedes.

Verstappen musel v nedeľu odpovedať aj na celý rad otázok o súboji s Landom Norrisom. Potom však prikývol, že oveľa viac ako čokoľvek s Norrisom ho hnevá výkon tímu. “Áno, pretože dnes to bolo strašné. Všetci bolo zlé. Sťažoval som sa na pneumatiky, nezastavili sme a zasekol som sa v premávke. Zastávky sme nezvládli. Všetko sa pokazilo.”

Holanďan už pri súboji s Landom Norrisom mohol cítiť hnev; keby tím podal taký dobrý výkon ako obyčajne, vôbec by sa do tejto šlamastiky nemusel dostať. Pred zvyškom sezóny nás to však opäť napĺňa nádejou, že podobne napínavé boje o prvé miesto nevyprchajú.

Po poslednom pitstope sa mu totiž v aute jazdilo tak zle, že mal pocit, akoby sa niečo poškodilo. “V prvom stinte som malo auto v pohode balans, ale potom bol neovládateľný. To obyčajne naznačuje, že sa niečo pokazilo. Ale dokonca aj s tým sme mali vyhrať, keby sme nespravili toľko chýb vrátane pitstopov.”

“Musíme sa pozrieť aj sami na seba a na celé preteky, pretože sme veľa vecí urobili zle. Mali sme dve veľmi biedne zastávky, ktoré nás odsunuli dozadu. Preto sme na konci bojovali. Dovtedy sme mali veľmi slušný náskok a keby sme preteky zmanažovali oveľa lepšie, mohli sme mať iné preteky. Na pár vecí sa musíme pozrieť a o týždeň ich spraviť lepšie,” vyzval svoj tím Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia