logo F1online.sk

JJ Lehto: Bottasovi v Mercedese tak úplne neveria

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 5. 2020

Valtteri Bottas je pred rokovaniami o predĺžení jeho zmluvy v oveľa ťažšej pozícii než obyčajne. Mercedes má totižto viacero atraktívnych možností, jednou z nich je Sebastian Vettel, ďalšou zas George Russell. JJ Lehto sa práve preto domnieva, že Bottas by mohol o svoju sedačku prísť a zamieriť niekam inam; na dvere môže zaklopať Renaultu.

“Valtteri zatiaľ vždy dostal len jednoročnú zmluvu, z čoho má človek pocit, že mu tak úplne neveria,” zamyslel sa v rozhovore pre fínske noviny Illtalehti JJ Lehto, bývalý pretekár Sauberu či Benettonu. “Teraz výsledky na trati nie sú až také dôležité ako kedysi, dúfam teda, že ho čaká dobrý rok za rokovacími stolmi.”

Mercedesu doteraz vyhovovalo, že Valtteri Bottas plnil úlohy pomocníka, a sám Bottas v tomto smere odviedol kusisko užitočnej práce. “Treba podotknúť, že Valtteri bol z pohľadu Mercedesu dobrým pilotom. Slušná dvojka, ktorá dokázala vyhrať preteky, pomôcť tímu k šampionátovým triumfom a pre Lewisa Hamiltona predstavovala dobrú výzvu.”

Niektoré zdroje už potvrdili, že Bottasov manažér zareagoval na zvýšený záujem o jeho miesto v Mercedese kontaktovaním Red Bullu, aby preskúmal možnosti prípadného prestupu. Lehto to ale považuje za nereálne, keďže Fínove väzby na Red Bull sú minimálne, a je v záujme červených býkov sa radšej pozrieť do radov juniorov, ktorých si sami vychovali.

Ďalšou z možností je tak Renault. “Tento tím už dlhé roky nedosahuje dobré výsledky. Pripojiť sa k Renaultu znamená, že tím treba začať viac budovať. Treba však vziať do úvahy aj ich finančné problémy,” konštatuje rodák z Espoo a dodáva, že skôr ako Bottasa Renault prijme človeka, s ktorým si už niečo preskákal: “Alonso je politicky orientovaný a ťažko zvládnuteľný človek, no stále dvojnásobný majster sveta s Renaultom. Valtteri je čisto pilot Mercedesu bez titulu. Myslím si, že tu je všetko jasné.”