logo F1online.skF1online.sk

Leclerc v nedeľu zbieral pitstopy: Tento víkend nemá žiadne pozitíva

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala30. 6. 2024

Vo Ferrari sa budú po tomto víkende spytovať sami seba, či môžu byť s pódiom Carlosa Sainza spokojní. Trofej síce vždy poteší, ale bolo to uspokojivé aj z hľadiska výkonnosti? Charles Leclerc si len sklamane povzdychol.

Najväčším problémom Leclercovej nedele však bolo prvé kolo pretekov. Po štarte sa dostal do zveráka medzi Sergiom Pérezom a Oscarom Piastrim, čo ho stálo predné krídlo a drahocenný čas. Po zastávke spadol na predposledné miesto a na dobrý výsledok mohol v podstate zabudnúť.

Charles Leclerc hodnotil kolíziu už s chladnou hlavou. “Vidím to tak, že to bol pretekový incident. Nemohol som nič robiť. Bol som v strede medzi Oscarom a Checom. Oscar nevedel, že Checo je na vnútornej strane.”

“Checo sa rozhodol predbiehať, pretože videl medzeru, no možno bol príliš optimistický. Keď do prvej zákruty idete traja, nikdy to nevyjde. Preto som prišiel o predné krídlo. Nebol to ešte koniec našich pretekov, ale musel som toho veľa dobehnúť. Je to veľká škoda,” sklamane skonštatoval pretekár tímu, ktorý je od víťazstva v Monaku akoby paralyzovaný.

Aj keď prináša nové komponenty, nedokázal napodobniť jeden z levích skokov, ktoré predvádza McLaren. Namiesto toho sa necháva predbehnúť Mercedesom, ktorý mal v Štajersku lepšie tempo a z náskoku Ferrari stiahol v šampionáte 24 bodov.

Keby sa naplnila predpoveď pretekového inžiniera, že Charles Leclerc aj bez pomoci safety caru dosiahne na body, vyzeralo by to o čosi lepšie. Prognóza nevyšla aj preto, že Monačan zaostal o celé kolo a musel sa naťahovať s Landom Norrisom.

“Jeden celý stint bol pokazený, pretože som jazdil za Landom a mal som modré vlajky. Musel som zostať za ním, ale mali sme lepšiu rýchlosť,” poznamenal Leclerc. Na čerstvejších pneumatikách mal skutočne dobré tempo, veď v nedeľu si z pitstopov spravil hotovú zbierku. Mechanikov navštívil až štyrikrát. Pád o kolo dozadu mu však spravil škrt cez rozpočet. “To zničilo aj naše nádeje a snahy zabojovať o jeden či dva body.

Vidí po tomto víkende nejaké dobré správy? “Ále, nevidím žiadne pozitíva. Toto nemá žiadne pozitíva. Keď niekedy zažívate ťažké časy, je dobré pozrieť sa na pozitíva, ale po takomto víkende nevidím žiadne pozitíva. Jediná vec možno je, že sa z dnešného dňa toho veľa naučíme, pretože som mal opačné nastavenia ako Carlos. Keď majú dve autá tak odlišné konfigurácie, dá sa z toho niečo naučiť. Okrem toho však toho nie je veľa.”

Súvisiace články

Diskusia