logo F1online.sk

Magnussenovo volanie vyslyšané, na žlté vlajky z Q1 doplatil Norris

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala14. 11. 2020

A máme tu prvý trest za porušenie pravidiel, na ktoré ešte počas Q2 upozorňoval Kevin Magnussen. Prvým potrestaným je Lando Norris. Mladík z Veľkej Británie si zajtra na štarte pohorší o päť priečok za to, že v závere Q1 neuposlúchol dvojité žlté vlajky.

O dvojité žlté vlajky sa postaral Nicholas Latifi, keď sa roztočil vo ôsmej zákrute. Trať však bola o toľko rýchlejšia ako v čase pred červenou vlajkou, že si v tímoch uvedomovali, že majú pred sebou obrovskú príležitosť dostať sa z chvosta priebežného poradia.

Komisári uznali, že Lando Norris v pasáži, kde bola žltá vlajka, spomalil, ale aj napriek tomu celkovo vylepšil svoj čas. “Telemetria ukázala, že Norris v danom sektore ubral a pokračoval v plnom tempe až za miestom incidentu.”

“Norris sa potom spýtal svojho tímu, či by mal kolo prerušiť, ale ten mu povedal, aby kvôli rýchlo sa meniacim podmienkam na trati zostal vonku. Norris dokončil svoje kolo, ktoré bolo jeho najrýchlejším v Q1,” zdôvodňujú trest pre Norrisa komisári. “Komisári uznali, že sa Lando Norris nesnažil zajazdiť rýchle kolo, ale kvôli meniacim sa podmienkam na trati tak aj napriek tomu urobil. Dopustil sa tým porušenia pravidiel.”

A hoci Kevin Magnussen pri svojej kritike konštatoval, že asi mu nebude nič platná, nakoniec mu niečo predsa len priniesla. Norris príde až o päť miest, teda klesne až za spomínaného Magnussena.

Jedenásta a dvanásta priečka za predpokladu, že už nepadnú ďalšie tresty, pripadnú Sebastianovi Vettelovi a Charlesovi Leclercovi. Nasleduje Pierre Gasly a Magnussen, ktorý si vďaka trestu pre Norrisa polepší a vyštartuje zo štrnásteho miesta. Za nimi sa zoradia Sainz s Norrisom.

Doplňme ešte, že za tento priestupok boli Norrisovi pripísané až tri trestné body. Momentálne ich má na konte päť.