logo F1online.skF1online.sk

Pretrvá Norrisovo a Verstappenovo priateľstvo? Záleží, čo povie, hovorí Norris

Max Verstappen a Lando Norris
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubala30. 6. 2024

Pokvalifikačné predpoklady sa nenaplnili. V Rakúsku sme nakoniec nevideli suverénnu jazdu Red Bullu, ale rýchly McLaren a aj kúsok toho starého, nervózneho a agresívneho Maxa Verstappena. Vinu za kolíziu s Landom Norrisom mu nepripisujú len komisári, ale aj sám Norris. Ten teraz čaká, ako sa Verstappen zachová.

Keď sa začnú boje o tie najvyššie priečky, aj pre to najpevnejšie priateľstvo vo Formule 1 je to skúška ohňom. Po intenzívnom súboji Landa Norrisa s Maxom Verstappenom, ktorý sa vraj nedržal pravidiel ani princípov férového pretekania, je aj toto kamarátstvo v ohrození.

“Skončí sa naše priateľstvo? To neviem. Bude to závisieť od neho a ako to vysvetlí. Ak bude tvrdiť, že bol v práve, tak je koniec. Ak prizná, že spravil niečo hlúpe, tak to pochopím,” vyhlásil Lando Norris, ktorého vzájomná kolízia pripravila o potenciálne víťazstvo aj celé preteky. Z nich napokon odstúpil.

McLaren bol v nedeľu veľmi rýchly a pred Maxa Verstappena sa pokúsil dostať nie jeden raz. Videli sme viac hraničných súbojov a zdalo sa, že je len otázkou času, kedy sa niečo zomelie. Nakoniec sa Norris vydal na vonkajšiu stranu, kde mu obhajca titulu nenechal dostatok miesta a vrazil doňho. Obaja dostali defekt.

“Čo mám k tomu povedať? Bol to tvrdý a férový súboj, ale nepovedal by som, že ním bol aj na konci,” uviedol pre Sky Sports Norris. “Ťažko sa to prijíma. Z mojej strany to boli bezchybné preteky a odviedol som dobrú robotu, no bol som vyradený z pretekov, takže to je všetko.”

Pilot McLarenu sa viackrát ozval vo vysielačke s tým, že Verstappen na brzdách menil smer. Na to sme v jeho podaní boli zvyknutí pred pár rokmi, keď nemal majstrovský monopost. V posledných dvoch sezónach nič také nepotreboval predvádzať, ale keď sa dostal pod tlak, vrátil sa k starým praktikám.

“Máme pravidlo: Nesmiete reagovať na druhého jazdca, no on to spravil v troch prípadoch z troch. Dvakrát sa mi podarilo vyhnúť sa mu a potom… Nevrazil som doňho, no tretíkrát on vrazil do mňa,” krútil hlavou sklamaný Brit pripomínajúc, že brániaci jazdec si má vybrať stranu a držať sa jej, nie v poslednej chvíli meniť smer. Z toho potom vznikajú veľmi nebezpečné situácie. “Ja som sa len snažil odjazdiť vlastné preteky. Na konci bol jasne pomalší. Zničil si svoje preteky aj tie moje. Ja s tým neviem nič spraviť, podal som svoj najlepší výkon. Nestačilo to, ale nebola to moja vina.”

“Máme pravidlá a ak nedodržujeme pravidlá, nič s tým neurobím. Ja si len musím robiť svoju prácu a jazdiť rýchlo, ako som to robil aj dnes. Poľahky by to stačilo na víťazstvo,” vyhlásil Lando.

Starí kamaráti si neskôr určite podajú ruky, ale už to nebude také ako predtým. “Neviem, bude to závisieť od toho, čo povie. Ak povie, že nespravil nič zlé, tak stratí môj rešpekt. Ak prizná, že spravil niečo trochu hlúpe a vrazil do mňa, bol trochu bezohľadný, tak si trochu môjho rešpektu zachová. Ťažko to prehltnúť, keď bojujete o víťazstvo. Ja som sa snažil byť férový, on nie.”

Komisári udelili Maxovi Verstappenovi desaťsekundový trest a dva body. Holanďanovi pripísali “prevažnú” časť viny za spôsobenie kolízie.

“Max Verstappen sa blížil k tretej zákrute s Landom Norrisom na jeho ľavej strane. Pred tým, než zatočil, pilot auta s číslom 1 sa posunul doľava, čím spôsobil kolíziu s Landom Norrisom,” vysvetlila FIA. “Komisári rozhodli, že Max Verstappen nesie prevažnú časť viny, preto v súlade s precedensmi udeľujú vyššie zmienenú penalizáciu.”

Súvisiace články

Diskusia