logo F1online.skF1online.sk

Verstappenovi odľahlo, že Norris spadol za Piastriho

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 6. 2024

Max Verstappen opäť vyhral, no aj tentoraz to musíme pripísať jeho jazdeckému kumštu. Na rozdiel od Landa Norrisa odjazdil bezchybný šprint, čo mu prinieslo osem bodov. Uznal však, že mu pomohol aj Oscar Piastri.

V prvých kolách sa Max Verstappen musel brániť. Lando Norris to naňho viackrát vyskúšal a nakoniec mu to v tretej zákrute vyšlo. Na rovinke si však nepokryl vnútornú stranu do štvrtej zákruty. Ak súčasnému obhajcovi titulu takto otvoríte dvere, môžete si byť istí, že sa nimi pokúsi prejsť.

Lando Norris by sa v druhej časti pretekov ešte mohol pokúsiť Maxa Verstappena prekabátiť, ale prekážal mu Piastri. “Bolo to veľmi tesné. Na začiatku šli naplno a snažili sa cezo mňa dostať. Nakoniec mi pomohlo, že Lando spadol až za Oscara, lebo Lando sa zdal byť rýchly,” vydýchol si pilot Red Bullu.

Piastrimu chýbala rýchlosť, takže na výsledkovú listinu treba hľadieť s rezervou. “Rozostupy na konci asi neodrážajú realitu. Lando bude zajtra určite veľmi konkurencieschopný. Nebude to jednoduché. My sme tieto preteky dobre manažovali, ale v nedeľu s plne natankovaným autom a ich rýchlosťou to bude tvrdá bitka. A ktovie, ako to bude s Ferrari a Mercedesmi.

Oscar Piastri bol s druhým miestom spokojný. Dnes nemal rýchlosť na lepší výsledok, aj keď na moment mu zažiarili obe oči. “Som celkom šťastný. V jednej chvíli som si myslel, že sa dostanem cez oboch,” pripomenul moment, keď sa Verstappen vracal na prvé miesto. “V druhej polovici pretekov mi trochu chýbala rýchlosť.”

“Keď som sa na štarte dostal na druhé miesto za Maxa, mal som jednu šancu ho predbehnúť. Myslel som si, že keď budem v DRS za ním, tak sa mi naskytne viac šancí, ale ani nie. Potrebujem nájsť viac,” uvedomuje si Austrálčan, ktorý dokáže celkom dobre držať krok s Norrisom v kvalifikáciách, ale manažment pneumatík ešte nie je optimálny.

Piastri sa v úvode snažil udržať v DRS, ktoré je v Rakúsku veľmi silné. Aj pri tom si ničil gumy, hoci zrejme nie tak ako dvojica pred ním. V závere sa ukázalo, že ak chcete útočiť, musíte to stihnúť s relatívne studenými pneumatikami.

V opačnom prípade stratíte priveľa času v druhom sektore. “Na konci sa Lando dostal do môjho DRS, ale pneumatiky boli také horúce, že mu to až tak nepomohlo. Príležitosti sa naskytli v úvode. Max a Lando využili dosť veľa potenciálu zo svojich gúm, aby si prisvojili prvú priečku. Na konci som asi mal menšiu výhodu, ale všetci sme už mali prehriate pneumatiky a snažili sme sa udržať na trati.”

Súvisiace články

Diskusia