logo F1online.skF1online.sk

Russell: Dostali sme potvrdenie toho, že sme v hre

George Russell, Mercedes zozadu
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 6. 2024

Keby piloti Mercedesu v šprintovej kvalifikácii dokázali zajazdiť ideálne kolá, obsadili by štvrté a piate miesto za obomi McLarenmi. V porovnaní s úvodom roka je to obrovský rozdiel. Nemecký tím konečne stabilne bojuje o prvé dva rady na rošte. Podľa Georgea Russella je piatok akýmsi potvrdením toho, že jeho tím je na správnej ceste.

V prvých dvoch častiach šprintovej kvalifikácie sa George Russell ocitol na druhej priečke. Mercedesu zrejme stredne tvrdé pneumatiky vyhovovali viac ako tie mäkké, ktoré musel obuť v poslednej časti. Pocitovo však Russell nezaznamenal žiadne zhoršenie.

“Ak mám povedať pravdu, na mäkkej zmesi som sa cítil veľmi dobre,” skonštatoval George Russell, ktorý stratil na pole position 0,368 sekundy, no na Oscara Piastriho len pár stotiniek. “Mal som pocit, že som zajazdil celkom vydarené kolo. Odstup ma prekvapil.”

“Asi som to prehnal vo výjazdovom kole a z pneumatík som odčerpal príliš veľa potenciálu. Asi som im vzal ten vrchol priľnavosti. Je to jediné vysvetlenie, ktoré teraz mám. Mal som totiž dobrý pocit, bolo to asi moje najlepšie kolo kvalifikácie,” zamýšľal sa britský pretekár. “Štvrté miesto je pred sobotou výborné a máme o čo bojovať.”

V šprinte rozhodne čistá rýchlosť, keďže tímy nie sú povinné absolvovať žiadnu zastávku v boxoch. George Russell by chcel predbehnúť aspoň jeden McLaren. “V šprinte sa určite pobijeme o pódium. Pozornosť však upriamime na hlavné preteky, tie sú najdôležitejšie,” uvedomuje si rozdiel v bodovaní šprintu a veľkej ceny. “Dostali sme však potvrdenie toho, že sme v hre, v tejto chvíli azda aj o trochu pred Ferrari. McLaren je stále o chlp pred nami. Je však fajn, že sme vpredu s väčšou konzistentnosťou.”

Vzhľadom na to, že Lewis Hamilton opísal svoju šprintovú kvalifikáciu slovom “katastrofálna”, no aj tak obsadil šieste miesto, to strieborné šípy môžu brať pozitívne. Čo by im však v úvode roka stačilo, sa im už dnes máli. Brána sa posunula.

“Tento víkend sa zatiaľ vyvíja dobre. Prvý tréning nám vyšiel, kvalifikácia nie až tak. Je však jasné, že očakávania sa zmenili, keď už môžeme bojovať o pole position,” poznamenal šéf tímu Toto Wolff. “Verstappen bol však príliš rýchly. McLarenom sa rovnako ako v minulosti podarilo dať dokopy silné kolá.”

Mercedes sa pokúsi zaútočiť v sobotu a napraviť piatkové chyby. “Neustále vyvíjame toto auto a učíme sa. Kvalifikácia je o niečom inom. Možno sa nám zajtra podarí priblížiť k Verstappenovi. Prvý rad by bol skvelý výsledok. Máme o čo hrať,” uviedol rodák z neďalekej Viedne.

Súvisiace články

Diskusia