logo F1online.skF1online.sk

Podľa Browna je Pérez jedinou nádejou McLarenu: Keď zrýchli, bude ťažké sa dotiahnuť

Oscar Piastri a Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 6. 2024

Za posledné roky sme neboli zvyknutí na takú vyrovnanú Formulu 1. Red Bull vstúpil do tejto sezóny ako jasný favorit. Tím prišiel s úplne novým konceptom, ovládol predsezónne testy aj úvodné podujatia sezóny. V druhej štvrtine ročníka sa však perfektne namazaný stroj akosi zadrel. To otvára príležitosti pre ďalšie tímy, ktoré však len s ťažkosťami znižujú bodovú stratu na Red Bull.

Zásluhou perfektných výkonov Verstappena sa stajni z Milton Keynes darí vzďaľovať. Aj v Španielsku pozbieral tím najviac bodov zo všetkých, hoci pravdepodobne nemal najrýchlejšie auto a Sergio Pérez podal ďalší nedostatočný výkon.

McLaren, Ferrari a Mercedes tak v Pohári konštruktérov opäť tratili, ale sezóna ešte nekončí. Aj keď prvý menovaný tím stráca na Red Bull 93 bodov, podľa jeho šéfa Zaka Browna je šampionát otvorený, ale len pod jednou podmienkou – výkony Sergia Péreza budú naďalej vädnúť.

„Trochu sme sa dotiahli na Ferrari, ale Mercedes na nás získal pár bodov,“ povedal americký biznismen po Veľkej cene Španielska pre televíziu Sky. „Ferrari máme rozhodne na dosah, ale podobne sme na tom aj s Mercedesom a Red Bullom. Ak Pérez zrýchli, tak bude ťažké sa na nich dotiahnuť.“

„Potrebujeme využiť skutočnosť, že v súčasnosti Max jazdí vpredu a Sergio stráca body. To by nám mohlo umožniť, aby sme sa priplazili v celkovom hodnotení,“ povedal Brawn.

Aký krásny zvrat pri pohľade na úvod sezóny, keď každý zatracoval ročník 2024 ako stratený podobne ako 2023. Aj keď je to ešte stále ďaleko, táto sezóna rozhodne môže priniesť nejeden zvrat. „Po prvých pretekoch sme si mysleli, že je koniec, ale zrejme sme sa všetci mýlili,“ vyhlásil šéf McLarenu.

Jeho monopost MCL38 sa ukázal ako schopný stroj na rôznych typoch okruhov. Od Číny ťahá jeho tím nevídanú šnúru, keď skončil vyššie umiestnený McLaren prinajhoršom druhý. Keď bude tento trend pokračovať aj na ďalších okruhoch, druhé víťazstvo je len otázkou času.

„Čím viac pretekov, tým lepšie, takže sa teším,“ vyhlásil Brown. „Musíme pokračovať v tom, čo robíme. Andrea Stella nastavil tomuto tímu skvelý smer.“

„Zostávame sústredení a ideme do toho preteky po pretekoch. Samozrejme, pokiaľ ide o vývoj, premýšľame ďalej do budúcnosti, ale teraz sa sústredíme na Rakúsko a o Silverstone sa zaujímajú len ľudia v továrni pri vývoji auta,“ dodal šéf McLarenu.

Súvisiace články

Diskusia