logo F1online.skF1online.sk

Sainz bagatelizuje rozsah vylepšení. Podľa jeho slov však fungujú podľa očakávania

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 6. 2024

Ferrari priviezlo do Španielska veľký balík vylepšení. S ich pomocou však piloti po trati nijak nelietali. Dokonca by sa dalo povedať, že celkové poradie je podobne vyrovnané ako v posledných týždňoch. Charles Leclerc sa v Barcelone viditeľne trápil a Carlosovi Sainzovi sa nepáčilo pretekové tempo jeho monopostu.

Monacký jazdec označil jazdu s autom v prvom tréningu ako „príšernú“. V tom čase však nemal nasadený vylepšený balík a po skončení dňa upokojil všetkých fanúšikov červeného tímu, aby po piatku nehádzali flintu do žita. Všetko je otvorené, aj keď Ferrari nijak nedominuje.

„Po prvé si myslím, že prvý tréning bol pre extrémnu horúčavu veľmi náročný pre všetkých a autá sa trápili s prehrievaním; po druhé sme nemali ideálne vyváženie; a po tretie som nemal nasadené vylepšenia, pretože sme chceli porovnať nový a starý balík priamo na trati,“ vysvetlil po piatku svoje počiatočné problémy Charles Leclerc.

„Celkovo to bol pre mňa náročný prvý tréning, ale v tom druhom som znovu našiel ten správny pocit. Nedokázal som to poskladať dokopy a stále musím nájsť nemálo rýchlosti, takže pre mňa osobne to bol ťažký piatok. Nerobí mi to však starosti, keďže viem, kde som stratil čas,“ dodal upokojujúco monacký pretekár.

Ten zároveň povedal, že pre „malý problém s monopostom“ neodjazdil všetky pretekové simulácie. Neskôr svoju odpoveď zmenil na „zmenu nastavenia, ktorá trvala dlhšie“. Celkovo to vyzerá ako veľmi nevydarený deň, ale pilot Ferrari upokojuje fanúšikov, že to nie je vôbec hrozné. „Veľmi dobre viem, čo potrebujeme spraviť s autom, aby sme to zlepšili. Som presvedčený, že v sobotu urobíme krok vpred,“ ubezpečuje Leclerc.

Sainz: Vylepšenia fungujú správne

Jeho tímový kolega Carlos Sainz odjazdil s vylepšeným autom oba tréningy a v tom druhom sa umiestnil len veľmi tesne za prvým Lewisom Hamiltonom. Ani on však nebol po piatku úplne spokojný a zdôraznil, že s tímom potrebuje zapracovať hlavne na pretekovom tempe, v ktorom nemal monopost SF-24 nijak očarujúcu rýchlosť.

„Myslím si, že pre všetkých to bol náročný piatok, pretože trať kĺzala, fúkalo a vysoké teploty sťažovali úsilie poskladať dokopy dobré kolá. Po celý čas to teda bolo náročné,“ povedal po piatku Carlos Sainz.

„Z vonkajšieho pohľadu to vyzerá, že na jedno kolo sme na tom dobre. Zdá sa však, že v pretekových simuláciách sa na tejto trati trápime o niečo viac. Podobné to bolo aj vlani. Uvidíme, či sa nám hlavne na nedeľu podarí poskladať dobrý balík, pretože na jedno kolo sme na tom fajn,“ dodal domáci miláčik.

Ten jazdil s vylepšeným autom v oboch tréningoch. Ferrari sa veľmi usilovalo, aby priviezlo nové diely už na Veľkú cenu Španielska. Podarilo sa. Aj keď to v tréningoch vyzeralo podobne vyrovnane ako v posledných týždňoch, podľa Sainza fungovalo všetko správne. Na druhej strane podotkol, že nejde o žiadne obrovské úpravy.

„Určite sa na nich pozrieme a zdá sa, že fungujú správne. Pole je nesmierne vyrovnané, takže malý a dobre fungujúci balík sa dokáže postarať o rozdiel. Sme spokojní s fungovaním vylepšení,“ uviedol Sainz.

Nuž, Carlos aj v Imole povedal, že vylepšenia nie sú také veľké, ako sa na prvý pohľad zdá. V Španielsku prišiel s podobným tvrdením. Nevieme teda, či sa len snaží krotiť očakávania, alebo má Ferrari niečo veľké stále skryté v rukáve.

Súvisiace články

Diskusia