logo F1online.skF1online.sk

Čou dúfa, že zotrvá v F1: Mal by som si nájsť miesto na rošte

Kuan-jü Čou
© LAT Images/Sauber
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 6. 2024

Prestupový kolotoč sa točí naplno. S výnimkou sedačky v Mercedese (je stále viac a viac pravdepodobné, že pripadne Kimimu Antonellimu) je nejasné len zloženie v druhej polovici štartového poľa. S pravdepodobným príchodom nováčikov Bearmana a Antonelliho pôjde niektorý zo súčasných jazdcov z kola von. Jedným z nich mal byť aj v tomto roku nevýrazný Kuan-jü Čou, ktorý však údajne výrazne prehovára na jazdeckom trhu vďaka svojim peniazom.

Logan Sargeant, Kevin Magnussen a Kuan-jü Čou sú mená, ktoré sa v prestupových tajničkách vyskytujú veľmi zriedka. Je možné, že formulová kariéra týchto mužov sa čoskoro skončí, ale nie tak rýchlo. Ešte nie je ani zďaleka rozhodnuté a F1 je plná prekvapení.

Udrží si Kuan-jü Čou miesto vo Formule 1? Pri pohľade na jeho tohtoročné výsledky a pravidelné kvalifikačné umiestnenia v poslednom rade by si na to málokto stavil. Samotný rodák zo Šanghaja je však optimisticky naladený a nevidí svoju budúcnosť tak negatívne. Ktovie, možno vie niečo, čo my nevieme…

„Tuším, že druhé miesto v Sauberi je voľné, takže stále tu máme aj túto možnosť,“ odpovedal Kuan-jü Čou na otázku, či by v roku 2025 mohol zamieriť do tímu Alpine. „Samozrejme, že na Alpine som mal vždy veľmi dobré napojenie, pretože tam mi dali šancu ešte pred mojím príchodom do Alfy Romeo a Sauberu, ktorým som tiež veľmi vďačný.“

„Som otvorený rokovaniam s ďalšími tímami a diskusiám o mojej budúcnosti. Nič nebolo potvrdené, ale mám pocit, že by som si mal nájsť miesto na rošte, hoci ešte neviem kde,“ dodal čínsky pretekár.

Aj keď ešte stále nepoznáme obsadenie ôsmich sedačiek vo Formule 1, Čou bol vyloženým outsiderom na zisk niektorej z nich. Potom však prenikli na verejnosť správy, že prichádza s kufríkom plným peňazí. Jeho čínski sponzori vraj môžu potenciálnemu záujemcovi ponúknuť až 30 miliónov dolárov. Z vyloženého outsidera na zisk miesta v inom tíme je tak zrazu zaujímavý prestupový artikel.

„Nechcem byť rezervným jazdcom a nechcem si vziať rok voľno,“ prehlásil Čou. „Nemyslím si, že v mojom veku a v tejto fáze kariéry chcem na rok odísť, pretože vo Formule 1 je ťažké sa vrátiť.“

„Jazdí sa na veľmi vysokej úrovni a v každej sezóne sa autá menia. Musíte sa prispôsobiť a musíte pochopiť niečo nové. Samozrejme, že sa pokúsim získať sedačku na nasledujúcu sezónu a miesto rezervného pilota momentálne nie je možnosť. Musíme si počkať, možno nebudem mať inú alternatívu, ale momentálne takto nepremýšľam,“ povedal čínsky pretekár.

Ten je podľa posledných špekulácií spájaný s Haasom a Alpinom, ktorým by sa prípadných 30 miliónov veľmi zišlo, najmä pri vývoji úplne nového monopostu na rok 2026. Okrajovou možnosťou zostáva aj Audi so svojím záujmom o čínsky trh. Zdá sa však, že nemecká automobilka sa pokúsi získať najlepšiu dostupnú jazdeckú dvojicu pre svoj rodiaci sa tím.

Súvisiace články

Diskusia