logo F1online.skF1online.sk

Famin prezradil, že pri hľadaní náhrady za Ocona uprednostní “profesionalizmus”

Lance Stroll a Esteban Ocon
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala14. 6. 2024

Čo by si šéf Alpinu želal, aby mala náhrada za Estebana Ocona? Zrejme aj bohatší o skúsenosti s francúzskym jazdcom “profesionalizmus”. Bruno Famin avizuje, že pri obsadzovaní kokpitu bude táto vlastnosť medzi jeho prioritami.

Vzťah Estebana Ocona a Pierra Gaslyho už dlhodobo nepatrí medzi najpevnejšie. Dvojica Francúzov si však na štarte minulej sezóny podala ruky a svoj tím ubezpečovala, že bude spolupracovať a robiť všetko pre dobro stajne. To sa im vždy nedarí, čo ukázali aj posledné dva víkendy. V Monaku sa jazdci Alpinu zrazili, v Montreale zas Ocon otáľal pri tímovej réžii.

Bruno Famin počas víkendového rozhovoru s televíziou Sky Sports F1 prezradil, že pri hľadaní novej jazdeckej dvojice nebude hľadieť primárne na vzťahy, ale schopnosť profesionálne pristúpiť k nepríjemnej situácii. “Myslím si, že na vzťahoch nezáleží. Záleží na profesionalizme. Potrebujeme profesionálnych jazdcov.”

Piloti tímu nemusia byť najlepší kamaráti na svete a veľmi často ani nie sú. Vzťahy sa začnú rozpadávať najmä vtedy, keď sa začne o niečo bojovať. Ak sa však budú chovať profesionálne, nemusí to byť problém. “Musia spolupracovať. Súčasťou tejto práce je aj spolupráca s tímovým kolegom v záujme zisku čo najlepšieho výsledku pre tím.”

Alpine má na výber viacero jazdcov, aj keď top piloti sa do problémového francúzskeho tímu zrovna nehrnú. Skloňuje sa však rezervný jazdec Jack Doohan, pilot Alpinu vo WEC Mick Schumacher a okrajové šance sa pripisujú aj Kuan-jü Čouovi.

“On je určite jednou z možností. Jack prichádza do úvahy. Pripravujeme ho. Nedávno testoval v Rakúsku a s týmto dosť intenzívnym testovacím programom sme boli spokojní,” prezradil Bruno Famin. Doohana sme mohli vidieť aj počas prvého tréningu na VC Kanady, no počasie mu neprialo a okrem cvičného štartu odjazdil len jedno výjazdové kolo. “Sme s tým spokojní a uvidíme, ako sa to s ním bude vyvíjať. Je jednou z našich možností.”

Dokáže byť Esteban Ocon v zostávajúcich pretekoch tejto sezóny taký profesionál, ako to od neho žiada vedenie stajne? Niečo nám naznačil už víkend v Montreale a nedeľné preteky, v ktorých podľa Jacquesa Villeneuva Ocon vypočítavo vyčkával s poslúchnutím tímovej réžie, aby Pierrovi Gaslymu na jednej strane nevyšiel pokus o útok na Ricciarda, ale na druhej strane sa mohol pýšiť svojím tímovým duchom.

Esteban Ocon však trvá na tom, že k žiadnemu narušeniu vzájomných vzťahov po monackých patáliách nedošlo. “S Brunom som hovoril. Pred víkendom som bol v továrni na normálnu prípravu a s Brunom som sa rozprával. Bavili sme sa o mnohých veciach. Nie je medzi nami nič nepríjemné a ani náš vzťah sa vôbec nenarušil. Všetko sme prebrali a ideme ďalej. Budeme pretekať najlepšie, ako vieme.”

Súvisiace články

Diskusia