logo F1online.skF1online.sk

Vasseur hovorí o ťažkom víkende: Charles stratil 80 koní

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2024

Z najväčších hrdinov sa v priebehu dvoch týždňov stali nuly. Tak nejak okomentovala víkend v Montreale reportérka, keď začínala rozhovor so šéfom tímu Frédéricom Vasseurom. “Nuly, to je trochu tvrdé!” ohradil sa Francúz, no priznal, že Veľká cena Kanady mala škaredú bodku. Pozitív nie je veľmi veľa.

Už kvalifikácia neveštila nič dobré, keď obaja piloti Ferrari vypadli v druhej časti, ale nebolo to vôbec nič v porovnaní s tým, čo sa udialo v pretekoch. Do cieľa nedorazilo ani jedno Ferrari. Charles Leclerc mal problémy s pohonnou jednotkou, k čomu sa pridalo pochybné rozhodnutie obuť sliky počas výjazdu bezpečnostného vozidla. Carlos Sainz zas doplatil na kontakt a keď sa v šiestej zákrute roztočil a zničil preteky sebe aj Alexovi Albonovi, bolo po všetkom.

“Bol to náročný víkend. V sobotu sme neboli rýchli, ale dnes to bola skôr otázka spoľahlivosti ako rýchlosti. Nepotrestali nás podmienky, uškodili sme si sami,” vyhlásil otvorene Frédéric Vasseur. “Charles mal problémy s pohonnou jednotkou. Znamenalo to, že sme na pätnásť kôl stratili 80 koní.”

Šéf Scuderie poznamenal, že Leclerc preto jazdil o osem desatín pomalšie časy. Jeho odhad je teda niekde uprostred straty 0,5 sekundy, o ktorej hovoril pretekový inžinier Bryan Bozzi, a 1,2 sekundy z vyjadrení Charlesa Leclerca.

“Dúfali sme, že príde červená vlajka a motor reštartujeme. Žiaľ, vlajka neprišla, takže sme museli zastaviť a stratili sme jedno kolo. To bol koniec Charlesových pretekov,” poznamenal Vasseur, ktorý sa nebojí, že by mal motor ako taký problémy so spoľahlivosťou. “Nemyslím si, že by sa ten problém týkal pohonnej jednotky, ale jej ovládania. Preteky boli chaotické, ale problémom bola sobota a spoľahlivosť. Pochopili sme, čo sa stalo v kvalifikácii. Nebyť problémov, Charles sa mohol udržať v tej skupine. Vzhľadom na tie problémy to s našou rýchlosťou nebolo také dramatické.”

Carlosovi Sainzovi sa nepodarilo získať ani jeden čestný bod. Taliansky tím odchádza z víkendu s nulou prvýkrát od Veľkej ceny Austrálie 2023. “Nemal najlepší štart, ale potom došlo s niekým ku kontaktu. Poškodil si predné krídlo a podlahu. Carlos bol zaseknutý uprostred balíka s poškodeným autom. Pre poškodenie stratil 20 bodov prítlaku, v každom kole ho to stálo šesť až osem desatín.”

“Určite to nebol dobrý víkend, nebol dobrý už od začiatku. Dúfam, že sme všetko zlé vtesnali do jedného víkendu a v Španielsku sa vrátime v oveľa lepšej forme. Teraz sa potrebujeme pustiť do debriefingu a preskúmať, čo sme mohli spraviť inak. V Charlesovom prípade sa však toho nedalo veľa urobiť,” povzdychol si francúzsky inžinier.

Čakali v Maranelle pred súťažným víkendom, že Veľká cena Kanady bude taká ťažká? Papierové predpoklady robili zo Scuderie favorita, no v tíme mohli panovať úplne iné dojmy. Vasseur vyhlásil, že pred víkendom boli plní optimizmu.

“V piatok sme mali dobrú rýchlosť. V kvalifikácii nám trochu došiel dych na jedno kolo. Preteky boli ťažké, ale z iných dôvodov,” dodáva Vasseur. “Uvidíme v Španielsku. Musíme byť späť. Sezóna bude ešte dlhá, zažijeme vzostupy aj pády. Dúfam, že tých pádov nebude tak veľa. Uvidíme v Španielsku.”

Súvisiace články

Diskusia