logo F1online.skF1online.sk

Hotová katastrofa! Nedokázal som zapnúť zadné gumy, sťažuje sa Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 6. 2024

Zbabrané víkendy v Imole a Monaku, predĺženie zmluvy s Red Bullom a vypadnutie v Q1 v Kanade. Posledný mesiac Sergia Péreza bol skutočne nabitý udalosťami. Na trati je to katastrofa, ale za vyjednávacím stolom sa Mexičanovi darí. Do Kanady dorazil plný sebavedomia po podpise nového kontraktu, ale kvalifikáciu v Montreale opäť absolútne zbabral.

Max Verstappen ovládol prvú časť kvalifikácie v Kanade, Sergio Pérez skončil šestnásty a vypadol. Po jedenástom mieste v Imole a šestnástom v Monaku to je tretia nevydarená kvalifikácia pre mexického pretekára, ktorý po skončení tej kanadskej mlátil do svätožiary, nadával a z jeho hlasu sa ozývala číra bezmocnosť.

Za všetko hovorí Mexičanova bilancia v Kanade. Vlani štartoval dvanásty a v roku 2022 trinásty. Bohužiaľ, všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že po obvyklom kvalitnom začiatku sezóny prichádza ďalší prepad formy. Ako inak sa dá vysvetliť takýto výsledok?

„Tým najvýznamnejším faktorom bola neschopnosť zapnúť zadné pneumatiky,“ povedal po skončení kvalifikácie Pérez pre televíziu Sky. „Zadná náprava mi dávala dosť zabrať. Zaplatili sme za to vysokú cenu, pretože som v podstate nemal žiadnu priľnavosť a strašne som sa kĺzal.“

Mexický pretekár v priebehu tohto rozhovoru viackrát zopakoval, že jeho kvalifikácia sa premenila na „hotovú katastrofu“. Veľa sa pred kanadským víkendom hovorilo, že okruh v Montreale by Red Bullu nemusel sedieť, keďže jazda po obrubníkoch tu predstavuje dôležitý faktor. Maxa Verstappena to však nelimitovalo a aj Pérez priznal, že jeho problém sa nachádzal inde.

„Myslím si, že to súviselo skôr s pneumatikami ako s obrubníkmi. Z nejakého dôvodu sme za týchto podmienok nedokázali zapnúť zadné gumy. Nemohol som sa na ne ani trochu spoľahnúť. Nemal som žiadnu sebadôveru a nedokázal som na to zatlačiť. Bola to hotová katastrofa,“ priznal smutný Pérez.

Toho tak čaká ďalšia stíhacia jazda a ďalšia minimalizácia škôd. V Imole sa mu to príliš nepodarilo a v Monaku skončil už v prvom kole. Aj keď Kanada je v doterajšom priebehu plná prekvapení, pre Red Bull začína byť v tomto období cenný každý bod.

„Je to hotová katastrofa,“ povzdychol si po tretíkrát Pérez, ktorý vyhliadku na nedeľné preteky zakončil už len stručným: „Uvidíme, čo prinesie počasie a čo dokážeme urobiť po strategickej stránke.“

Súvisiace články

Diskusia