logo F1online.skF1online.sk

Nevieme, kto je favorit, no sme v hre, hovorí Piastri pred Kanadou

Oscar Piastri
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 6. 2024

Po rokoch dominancie Mercedesu či Red Bullu, ktoré narušila prakticky len sezóna 2021, zažívame dlho nepoznaný pocit. Pred jednotlivými víkendami totiž nemáme jednoznačného favorita na víťazstvo. Veď posledné tri triumfy si rozdelili tri rôzne značky.

A jednou z nich je McLaren, ktorý je prakticky po prvýkrát od roku 2012 v pozícii, že do každého víkendu môže vstupovať s vyhliadkou boja o najvyššie priečky. Aj piloti si užívajú toto príjemné konštatovanie.

„Myslím si, že môžeme byť pomerne sebavedomí v tvrdení, že aj v Kanade budeme v hre. Je to vzrušujúce konštatovanie. Neviem, či budeme favoriti. Avšak na druhej strane fakt neviem, kto teraz bude jasný favorit. Počas posledných víkendov sme na rôznom type tratí dokázali, že môžeme byť v tejto bitke,“ vyhlásil Oscar Piastri na štvrtkovej tlačovej konferencii jazdcov v Montreale.

Takto pred rokom pritom McLaren i Piastri v Kanade ledva bojovali o body, na ktoré nakoniec ani nedosiahli. Austrálčan sa vtedy kvalifikoval deviaty, keď v mokrých podmienkach havaroval v Q3, a v pretekoch skončil jedenásty.

„Verím, že teraz budem určite vyššie ako na jedenástom mieste,“ pousmial sa šampión juniorských sérií, ktorý si užíva, že sa môže opäť biť na čele. „Vpredu je to vždy vzrušujúcejšie. Kvôli tomu sme v F1 a som šťastný, že mám možnosť byť v tejto pozícii. Je krajšie ísť do víkendu s vyhliadkou boja o víťazstvo než ´len´ o body, pritom práve tam sme boli pred rokom. Poznám teda obe strany mince. Všetci však vieme, ktorú si radšej vyberieme.“

Oscar Piastri zažil výborný víkend v Monaku, na ktorý by chcel nadviazať na ďalšej mestskej trati v Kanade, ktorá je však o poznanie rýchlejšia a vyžaduje si iné nároky na jazdca i nastavenie auta.

„Posledné tri víkendy boli veľmi solídne pre mňa i tím. V Monaku sa mi podarilo dosiahnuť výrazný výsledok. Auto podáva dobrý výkon. Aj ja osobne cítim, že som urobil krok dopredu, a jazdím konzistentne.“

Pre mladého austrálskeho pilota bola v nováčikovskej sezóne najväčšou výzvou práca s pneumatikami v pretekovom tempe i konzistentnosť ako taká. „V tejto sezóne som mal v úvode pár sľubných pretekov i dobré momenty, potom prišlo pár ťažších víkendov. Celkovo však cítim, že som oproti minulému roku urobil vo viacerých oblastiach krok dopredu. Mám konzistenciu, ktorá mi chýbala. Rovnako auto sme dostali do dobrého okna, a fungujú nám vylepšenia,“ skonštatoval Piastri.

Otázkou len zostáva, kedy sa 23-ročný rodák z Melbourne zaradí medzi víťazov a napodobní triumf Landa Norrisa z Miami. Potenciál na to jednoznačne má.

„Pred rokom sme mohli získavať pódiá, no víťazstvo nebolo ani raz úplne reálne. Teraz je určite v našich možnostiach. Ak by počas posledných víkendov šlo pár vecí trochu inak, bol by tam veľký potenciál, aby sme vyhrali,“ uzavrel Oscar Piastri.

Súvisiace články

Diskusia