logo F1online.skF1online.sk

Šance Micka Schumachera na návrat rastú. Podľa Glocka si miesto v Alpine zaslúži

Mick Schumacher
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2024

Blížiaca sa rozlúčka Estebana Ocona s Alpinom a končiaci sa kontrakt Pierra Gaslyho sprístupní potenciálne až dve voľné miesta vo francúzskom tíme. Kandidátom na jedno z nich je junior z akadémie Jack Doohan, ale do hry sa chce zapojiť aj Mick Schumacher. Šéf stajne Bruno Famin uznáva, že tím uvažuje aj o synovi sedemnásobného šampióna.

Mick Schumacher po zisku titulov vo Formule 3 a Formule 2 zažil svoj debut v efjednotke vo farbách Haasu. Na americký tím bol však v roku 2021 žalostný pohľad, keď nebodoval ani raz. V nasledujúcej sezóne sa dokázal pozdvihnúť, no mladý pilot sa nedokázal vyrovnať Kevinovi Magnussenovi. Priťažili mu aj početné nehody a vedenie stajne sa radšej rozhodlo staviť na skúsenosti Nica Hülkenberga.

Dnes je Mick Schumacher rezervným jazdcom Mercedesu a tiež súčasťou vytrvalostného programu Alpinu, no považuje to len za prechodnú stanicu. Akonáhle dostane šancu, je pripravený vrátiť sa do Formuly 1. “Mojím cieľom a mojím snom je jazdiť vo Formule 1. Vždy to tak bolo a vždy to tak bude.”

“Preto sa musím postarať o to, aby domino padalo v môj prospech a dúfajme, že sa mi ujde sedačka. Čo pre to môžem robiť? Jednoducho podávať čo najlepšie výkony vo WEC, vo Formule 1 ako rezervný jazdec, nuž a pokračovať v rokovaniach,” vyhlásil pre Sky Sports počas víkendu v Monaku.

Po oficiálnom oznámení ukončenia spolupráce s Estebanom Oconom sa Schumacherove šance zvyšujú. Okrem toho nie je stopercentne isté ani zotrvanie Pierra Gaslyho. Nemecký magazín AMuS tvrdí, že po neuspokojivých výkonoch obaja piloti Alpinu začali klopať na dvere konkurenčných tímov.

Bývalý pretekár Timo Glock to chápe. “Myslím si, že medzi nimi nastal nepokoj. Ani jeden nie je spokojný so situáciou v Alpine,” povedal expert nemeckej Sky. “To je pre Micka skvelá príležitosť. Skrátka sa musí ďalej snažiť ohurovať svojimi výkonmi vo WEC a mať jednu nohu vo dverách. Musí sa ukazovať. To je jediný spôsob, ako sa v budúcej sezóne môže dostať ku kokpitu. Kvôli nemu dúfam, že sa mu to podarí. Zaslúži si to.”

O jazdeckej dvojičke bude rozhodovať Bruno Famin. Šéf tímu má viacero možností vrátane Micka Schumachera. Dobré výkony nemeckého jazdca v šampionáte WEC by mu mohli výrazne pomôcť, no okrem nich aj jeho tímový duch. Po pretekoch v Monaku by Famin určite rád privítal tímového hráča, ktorý by okamžite nepustil z hlavy príkaz nezapliesť sa do zbytočných interných bitiek. Počas posledného víkendu mal takto Famin apelovať na svojich jazdcov každý deň. Vzájomná kolízia ho o to viac nahnevala.

“Ja som s Mickom veľmi spokojný, je superrýchly. To však nie je vo WEC tá najdôležitejšia vec. Treba jazdiť konzistentne na vysokej úrovni a mať dobrého tímového ducha,” vyslovil sa Bruno Famin. “Ohromuje ma, pretože už od prvého dňa sa svojím prístupom adaptoval na vytrvalostné pretekanie. S tímovými kolegami vychádza veľmi dobre. Pre rok 2025 je všetko otvorené, každý rokuje s každým. Nemať Micka na zozname [kandidátov] by bola chyba.”

Súvisiace články

Diskusia