logo F1online.skF1online.sk

Steiner: Keby sezóna začínala teraz, Red Bull si nesiahne na Pohár konštruktérov

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 6. 2024

Čaká nás v tejto sezóne vyrovnaný boj aspoň v Pohári konštruktérov? Za súčasného stavu nemôžeme odpisovať ani bitku o jazdecký šampionát, ale je pravda, že v tom konštruktérskom to vyzerá oveľa vyrovnanejšie. Dôvodom je Sergio Pérez, ktorý, zdá sa, po príchode do Európy opäť vädne.

Mexický pretekár má za sebou katastrofické podujatia v Imole a Monaku. Red Bull na týchto tratiach postrácal hromadu bodov. Naopak, Ferrari a McLaren ich pozbierali neúrekom. Bitka v Pohári konštruktérov je tak opäť o niečo otvorenejšia.

Dokáže Sergio Pérez opäť pozdvihnúť vlajku Red Bullu a vrátiť tímu komfortný náskok v tímovom šampionáte? Na túto otázku, aj vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti, odpovedá väčšina hlasov záporne. Jeden z nich patrí bývalému šéfovi Haasu Güntherovi Steinerovi.

„Keby sme teraz začínali od nuly, tak by to podľa mňa nezvládli,“ povedal temperamentný Tirolčan v podcaste The Red Flags na margo Pohára konštruktérov. V súčasnosti však beztak nie je náskok Red Bullu nijak ohromný – „len“ 24 bodov.

„Keď sa pozriete na Checove body, percentuálne ich porovnáte s jeho tímovým kolegom a potom sa pozriete na čísla pilotov ďalších dvoch tímov, tak súperi sú na tom po jazdeckej stránke lepšie. Samozrejme, Checo nie je zlý jazdec, len ostatní sú skrátka bližšie,“ dodal Steiner.

Napriek tomu sa na formulovej verejnosti intenzívne špekuluje, že Red Bull si ponechá Péreza aj v nasledujúcej sezóne. K potvrdeniu by mohlo prísť už v nasledujúcich týždňoch. Keby sa tak stalo, paradoxne by k tomu prišlo v dobe, keď sa súperi priblížili k Red Bullu najviac za posledné dva roky.

Prečo by si teda Red Bull mal ponechať mexického pretekára, keď je na trhu napríklad Carlos Sainz? „Sám si kladiem túto otázku,“ odpovedal Steiner. „Prečo nedáte šancu niekomu ďalšiemu? Chcem tým povedať, že Cunoda odvádza fantastickú prácu v RB. Teraz to však vyzerá, že s Pérezom predĺžia zmluvu aj na ďalšiu sezónu.“

„Na trhu pritom máte nejaké možnosti, ako napríklad Carlos Sainz. K dispozícii bol aj Alex Albon, ale ten už podpísal s Williamsom. Je to jedna z tých vecí… naozaj neviem. Možno zmenia prístup, keď prídu o dominantné auto, pretože v takom prípade potrebujete, aby obaja jazdci zbierali body,“ pokračoval bývalý šéf Haasu.

„Ďalšie dva tímy majú Sainza a Leclerca, McLaren má Piastriho, ktorý skončil druhý v Monaku, a o Norrisovi ani nemusíme hovoriť. Myslenie Red Bullu sa možno zmení, ale s výnimkou Carlosa im už nezostáva veľa možností,“ dodal Steiner.

Súvisiace články

Diskusia