logo F1online.skF1online.sk

Nehovorte Fredovi, že Ferrari je na tom dobre. Keď si to myslíte, ste mŕtvi, hovorí

Carlos Sainz a Frédéric Vasseur
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 6. 2024

Teraz je to chvíľa Ferrari. Vo Formule 1 sa hovorí, že ste len taký dobrý, ako dobré boli vaše posledné preteky. Túto starú pravdu teraz v Maranelle vítajú, keďže zažívajú možno najkrajšie chvíle za posledné roky. Veľa dobrého si na svoju adresu vypočul aj Frédéric Vasseur, ktorý však podľa vlastných slov nechce počuť nič o tom, že sa jeho tímu darí.

Niežeby Scuderia už dlho nič nevyhrala, veď víťazstvá Carlosa Sainza v Austrálii či Singapure boli veľmi dobre zvládnuté, ale Ferrari teraz ukázalo, že dokáže viesť od piatka do nedele. Pokaziť sa toho mohlo skutočne veľa, ale tím tomu dokázal predísť a tešil sa zo zaslúženého víťazstva.

Stratégie, zastávky v boxoch, prevádzková stránka, vývoj či komunikácia, to všetko a ešte omnoho viac sa zlepšilo pod vedením nového šéfa Frédérica Vasseura, a tak po monackom úspechu počúval slová chvály aj on. V rozhovore pre Motorsport.com však dal francúzsky manažér jasne najavo, že nestojí o lichôtky.

„Keď si začnete myslieť, že ste v dobrej forme, tak ste mŕtvi,“ vyhlásil Fred. „To znamená, že si musíme zachovať rovnaký prístup a pokračovať v zlepšovaní, oddelenie po oddelení vo všetkých oblastiach vrátane jazdcov, boxového múra a všetkého. Aj keď odvádzate dobrú prácu, musíte sa ďalší víkend ešte zlepšiť. Keď začnete byť presvedčený, že robíte niečo dobre, je to začiatok konca. V každej oblasti musíme potlačiť hranice ešte o trochu ďalej.“

Taká je skrátka Vasseurova filozofia. Nenechajte sa uniesť úspechmi, ale tiež nedovoľte neúspechom, aby vás zrazili na kolená. Chyby vyriešite, ale bez ukazovania prstom a obviňovania. Ferrari sa postupne zlepšuje. Cítiť to aj na výsledkoch a časoch na kolo, čo tímu dodáva sebadôveru navyše.

„Bolo by chybou myslieť príliš dlhodobo. Máme tri tímy, ktoré navzájom bojujú. Na pole position sa reálne môže postaviť päť alebo šesť jazdcov. Vieme, že z víkendu na víkend sa môžete posunúť zo šiesteho miesta na prvé, čo sa minulý víkend stalo Maxovi,“ hovorí Vasseur.

„Zo strategického hľadiska by bolo nesprávne, keby ste mysleli na koniec sezóny. Musíme sa sústrediť na ďalšie preteky v Kanade, na náš vývoj a ako dostaneme z nášho auta to najlepšie. Potom sa uvidí, ako to skončí,“ povedal Vasseur.

Vlani narušil dominanciu Red Bullu iba Carlos Sainz v Singapure. V tomto roku sa to podarilo Sainzovi, Norrisovi aj Leclercovi, čo ukazuje, že pole sa nám postupne približuje. „Pre tím je to tiež potvrdenie, že sa posúvame správnym smerom, čo dodáva chlapcom sebadôveru. Neviem, či máme byť hrdí, ale sebadôvera je príjemná, rovnako tak nálada vnútri tímu a tiež ochota zariskovať,“ hovorí Vasseur.

Každý zamestnanec sa dokáže postarať o rozdiel

Ferrari sa v Monaku priblížilo k Red Bullu, na ktorý stráca v Pohári konštruktérov 24 bodov. S aktuálnou formou Sergia Péreza nie je ťažké si predstaviť, že by mohlo dôjsť k obratu. Aj keď Carlos Sainz trochu smutne opúšťa tím, aj on cíti šancu na ďalšie úspechy – individuálne či kolektívne.

„Carlos má úplne rovnaký prístup ako pri predstavení monopostu vo februári. Jeho prvá reakcia znela: ‚Okej, Fred, je to ťažké, ale poďme na to tlačiť do poslednej zákruty posledného kola sezóny.‘ Je to veľký profesionál, plne odhodlaný a odvádza skvelú prácu. Som presvedčený, že sa na tom nič nezmení až do konca sezóny. Má veľmi profesionálny prístup a ja som s ním naozaj spokojný,“ vyhlásil Vasseur.

Ten ako po každom víťazstve zhromaždil celý tím v továrni na spoločnú oslavu. Samozrejme, nechýbali ani slávnostné prejavy. Čo teda šéf odkázal svojmu tímu? „Povedal som im, že každý zamestnanec sa dokáže postarať o rozdiel vo výkonnosti. Každý vo firme zohráva určitú úlohu a nie je to len o hlavnom aerodynamikovi či hlavnom inžinierovi,“ povedal Vasseur.

„Povedal som, že výsledky patria im. Aj keď výsledky nie sú skvelé, patria im; keď sa vyhráva, takisto patria im. Trofej je pre nich rovnako ako pre všetkých ostatných,“ dodal Fred.

Súvisiace články

Diskusia