logo F1online.skF1online.sk

Vasseur: Po Monaku uvidíme nového Charlesa

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala30. 5. 2024

Ferrari sa pomaly dostáva do boja o titul. Frédéric Vasseur však nechce predbiehať a vyzýva na to, aby sa jeho tím koncentroval vždy na nasledujúcu bitku v dlhej sezónnej vojne. Jedno však pred zvyškom roka vie povedať: Charles Leclerc po monackom víťazstve spraví krok vpred.

Mať sebavedomých jazdcov je pre každý tím nesmierne dôležité. Domáce víťazstvo v Monaku, ktoré Leclercovi nikdy neprialo, ho určite posilní. Pre Ferrari je to ďalší kúsok do skladačky, ktorá by ho mohla postupom času priblížiť k Red Bullu.

“Pred nami je šestnásť pretekov. Najdôležitejšie je myslieť na tie nasledujúce, nie uvažovať o šampionátoch. Čaká nás ešte dlhá cesta, musíme zostať pokojní,” hovorí o majstrovských vyhliadkach svojho tímu Frédéric Vasseur.

Trend je však pozitívny. “Na posledných troch alebo štyroch podujatiach sme boli v tomto boji. Vyhrali sme v Melbourne. V Miami zas všetci boli v rozmedzí šiestich sekúnd, to isté platilo pre Imolu. Sme v boji.”

To isté platí pre Charlesa Leclerca, z ktorého sa stal najbližší prenasledovateľ Maxa Verstappena. Po pretekoch v Imole strácal 48 bodov, dnes je to už len 31. Monacký výsledok bol dôležitý nielen z tohto pohľadu.

“Všetkým spadla z pliec obrovská ťarcha. V prvom rade myslím na Charlesa, pretože pred každou sezónou čelí otázke ‘príde to už tento rok?’ a podobne. Ja si myslím, že teraz budeme rozlišovať Charlesa spred Monaka a Charlesa po Monaku,” avizuje zlepšenie plynúce zo sebavedomia. “Pre tím je to dobré, pretože v továrni idú na plné obrátky. Nesmieme zabúdať na chlapcov doma v továrni. Odviedli mega robotu.”

Ferrari sa v nedeľu postaralo o trochu nudné preteky, keď Leclercovi kázalo jazdiť o štyri sekundy pod jeho možnosti. Vasseur však túto kritiku rovno púšťa z hlavy. Úlohou Ferrari nebolo starať sa o krásnu nedeľu.

“Mám z toho skvelý pocit a už od prvého kola sme mali všetko pod kontrolou. V takýchto situáciách je riziko toho, že sa pokúsite na to zatlačiť až príliš alebo trochu stratíte kontrolu, pretože chcete získať ešte viac. Nič viac ako víťazstvo sa však získať nedá,” odkázal Vasseur. “Piloti sa viackrát pýtali, či môžu trochu zabrať, ale my sme sa ich snažili brzdiť.”

Pochvaly sa dočkal aj Sainz, ktorý počas pretekov prehodnocoval stratégie a upozorňoval tím na prípadné riziká, ktoré by mohli Leclerca obrať o prvý domáci triumf. “Carlos odviedol mega robotu. Bol v náročnej pozícii, pretože sme ho žiadali, aby zabral, potom spomalil, zabral, spomalil. Zvládol to fantasticky.”

Súvisiace články

Diskusia