logo F1online.skF1online.sk

Mercedes bol k Hamiltonovi férový aj ohľadom predného krídla

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala26. 5. 2024

Keď pilot prestupuje z jedného tímu do druhého, musí rátať s tým, že od istého času bude dostávať vylepšenia neskôr a nebude mať k dispozícii ani všetky informácie. Mercedes však dlhodobo ubezpečuje, že takto nechce pristupovať k svojej najväčšej hviezde. Paradoxne to ukázala aj situácia okolo nového predného krídla Mercedesu, hoci z Hamiltonových slov mohol vyplynúť opak.

George Russell v sobotu vybojoval piate miesto, Lewis Hamilton skončil siedmy. Sedemnásobný šampión to pripísal aj novému prednému krídlu. “Tím pracoval tvrdo na tom, aby na posledné dva preteky priniesol vylepšenia, a aj na tento víkend, no máme k dispozícii len jeden kus, ktorý má George. Očakával som teda, že poraziť Georgea v kvalifikácii bude náročné. Som však rád, že prinášame vylepšenia.”

Hamilton svojím vyjadrením nikomu nič nevyčíta, no divákom jasne vysvetľuje, prečo prehral už siedme kvalifikačné meranie síl sezóny. Jeho slová navyše vyvolávajú otázku: Začal Mercedes uprednostňovať Georgea Russella, keďže len on dostal nové krídlo? V tom prípade by bolo jasné, prečo mladší pretekár začal tak jednoznačne porážať dominátora zo sezón 2014 až 2020.

V konečnom dôsledku Hamilton zavŕšil svoj rozhovor vyjadrením, že neočakáva, že by sa mu v tejto sezóne podarilo poraziť Russella v niektorej kvalifikácii.

“Ja by som bol prekvapený,” uviedol Jenson Button, ktorý neverí, že Mercedes bude zvýhodňovať Russella. “Nesúhlasím už len preto, čo Lewis spravil pre ich stajňu. Nemyslím si, že k tomu dôjde. Možno mu nebudú hovoriť, aké sa chystajú nové diely a koľko času prinesú, ale budú k obom pristupovať férovo.”

Prečo teda Russell dostal nové predné krídlo namiesto Hamiltona? O tom rodák zo Stevenage neinformoval. Prezradili nám to však Ted Kravitz zo Sky Sports aj magazín Autosport: Rozhodnutie dať predné krídlo Russellovi sa v skutočnosti odvíjalo od Hamiltonovej voľby.

V Mercedese sa pred víkendom museli rozhodnúť, komu vylepšené krídlo nasadia na monopost. Spomínané zdroje vypátrali, že ponuku dostali obaja, no Hamilton jasne odkázal, že radšej bude jazdiť bez neho. Z posledných mesiacov veľmi dobre vie, aké problémy môže spôsobiť zmena nastavení monopostu v prípade nutnej výmeny predného krídla za predchádzajúcu špecifikáciu.

Sedemnásobný majster sveta chcel mať tiež stabilnejšiu platformu, ktorú už pozná, a s ňou v Monaku budovať dôveru vo svoj monopost. Navyše so staršou verziou neriskuje štart z boxovej uličky; keby v kvalifikácii predné krídlo poškodil, musel by ho vymeniť za inú špecifikáciu a štartovať z pitlane.

Prečo teda prízvukovať fakt, že len Russell má nové predné krídlo, keď mu ho Hamilton odovzdal, pretože ho nechcel? Na to si môže každý odpovedať sám. Záver je však jasný. Mercedes stále pristupuje k obom férovo.

Toto Wolff napokon dostal otázku aj o novom prednom krídle. Pochválil snahu továrne. “Nemyslím si, že by bol časový rozdiel taký veľký, no továreň odviedla mega robotu. Odoslali ho v poslednej minúte. Ukázalo sa, že funguje. Teraz dúfame, že nám to vydrží.”

Súvisiace články

Diskusia