logo F1online.skF1online.sk

Leclerc: Strácame na rovinkách. McLaren a Red Bull na nich robia niečo čudné

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala19. 5. 2024

Charles Leclerc z tretieho miesta neskákal od radosti, ale i napriek tomu bol plný optimizmu. Na Red Bull a McLaren totiž strácal predovšetkým na rovinkách, čo sa podľa neho ešte dá zachrániť, ak Scuderia začne robiť rovnako “čudnú” vec s pohonnou jednotkou ako súperi.

Ferrari dorazilo na domáci okruh s novým balíkom. Na prvý pohľad sa zdá, že sa spolu s McLarenom približuje k Maxovi Verstappenovi, no na víťazstvo to dnes ani jednému nestačilo. Ešte v parc fermé Monačan zhodnotil, že preto nie je celkom spokojný; naozaj úprimnú radosť má len z víťazstva.

Dalo sa v nedeľu niečo spraviť lepšie a dostať sa do boja spolu s Norrisom a Verstappenom? Charles Leclerc vzhľadom na priebeh pretekov pokrútil hlavou. “Nemyslím si. V prvom stinte sme museli pokryť Oscara. Na takomto okruhu sme si nemohli dovoliť stratiť pozíciu, museli sme zastaviť.”

V úvode druhého stintu zas Lando Norris veľmi umne šetril pneumatiky, aby to mohol rozbaliť neskôr. Ferrari by takáto taktika tiež pomohla, ale nebolo možné ju využiť. “Oscar na to v úvodných kolách na tvrdej zmesi tlačil, takže spočiatku bolo ťažké manažovať pneumatiky. Zbadal som, že sa blížim k Landovi a hovoril som si, že ho skúsim dostať pod tlak. Keď som sa však dostal k nemu, začal tlačiť a bolo po všetkom. Landa sme už nevideli.”

Záhada v útrobách Red Bullu a McLarenu

Prvé hodnotenie vylepšeného balíčka sme dostali napríklad od Carlosa Sainza, ktorý vyhlásil, že nečakal žiaden prevrat. Charles Leclerc je očividne naladený trochu inak. “Chcem dodať, že Imola nie je vhodná trať na posudzovanie vylepšení, ktoré sme priniesli. A nebude ňou ani Monako. Čo nasleduje po Monaku? Kanada! Dúfajme…”

Kanada je veľmi dôležitý okruh aj po motorovej stránke. Ferrari musí dovtedy vyriešiť jednu vec, na ktorú narážal tretí muž pretekov, a ktorá súvisí práve s rýchlosťou monopostov na rovinkách.

“Máme veľmi, veľmi silné pretekové tempo,” hodnotil Leclerc. “Som optimistickejší ako po sobote, keď sa obzriem za kvalifikáciou, pretože si myslím, že v nej zvykneme počas takýchto víkendov strácať. Podľa dát sme strácali v zákrutách 2, 3 a 4, čo opäť súviselo s pneumatikami.”

“Dnes to však nebol ten prípad. Všetko sme stratili na rovinkách. Oni robia niečo čudné s energiou, teda po motorovej stránke. To platí pre McLaren aj pre Red Bull,” otvoril ďalšiu zaujímavú tému, ktorá sa bude istotne v najbližších dňoch rozoberať. “Musíme to preskúmať, ale nie je to nič, čo by sa nedalo zmeniť. Pozrieme sa na to. Akonáhle to napravíme, verím, že budeme mať veľmi dobrú šancu vrátiť sa na najvyšší stupienok.”

Súvisiace články

Diskusia