logo F1online.skF1online.sk

Podľa Russella je McLaren na úrovni Red Bullu: Je to pre nás motivujúce

George Russell
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2024

Mercedes dorazil do Imoly na vlne optimizmu. Aj keď nikto nečakal, že sa monopost W15 bude z ničoho nič biť o pole position, obaja jazdci v poli vylepšených monopostov ukázali určitý progres. Strata na Red Bull a McLaren bola stále veľká, ale minimálne George Russell siahal v kvalifikácii po menšej senzácii.

Mladší z dvojice pilotov Mercedesu bol len o jednu tisícinu sekundy pomalší než Carlos Sainz. Španielsky pretekár nezažíva zvlášť vydarený víkend a sklamaním bolo v sobotu popoludní vystúpenie celého Ferrari. Mercedes si naproti tomu aspoň poradil s tímami stredu poľa, aj keď si Júki Cunoda na siedmom mieste pripísal skalp Lewisa Hamiltona.

Sám George Russell po kvalifikácii priznal, že šieste miesto so stratou pol sekundy na Red Bull už nešlo výrazne zlepšiť. „Nie som absolútne spokojný s mojím kolom. Zo šiesteho miesta však mám pocit, že je to maximum. Nebol som si istý, na čo bude stačiť môj pokus, ale realisticky je toto odraz našej skutočnej výkonnosti,“ povedal po skončení kvalifikácie Russell pre televíziu Sky.

Pre F1 TV trochu popremýšľal aj nad šancami Mercedesu v nedeľných pretekoch. Predbiehanie bude v Imole istotne náročné a monopost W15 zrejme nebude mať dostatočnú výkonnostnú rezervu, aby zabojoval so súpermi pred sebou. „Myslím si, že McLaren má v súčasnosti rovnaké tempo ako Red Bull, čo je naozaj pôsobivé. Ferrari je pol kroka za nimi a my sme pol kroka za Ferrari. Taká je realita, ale je motivujúce sledovať, čo McLaren dosiahol. Pokúsime sa ich napodobniť,“ sľubuje Russell.

Menej spokojný bol po kvalifikácii Lewis Hamilton, ktorý sa so svojím monopostom opäť trápil o niečo viac ako jeho tímový kolega. Po piatku mal sedemnásobný šampión pozitívne pocity, ale v sobotu to vraj bolo horšie.

„Bol to ťažší deň než piatok, ale stále som si to užil. Soboty milujem a vždy je to zábava, ale trochu sa trápim v kvalifikáciách,“ priznal po skončení kvalifikácie Lewis Hamilton. „Neviem, aké ťažké to bude v nedeľu, ak budeme mať takéto vyváženie. Uvidíme.“

„Auto je na ostrí noža. Robíme mikroskopické zmeny po každej jazde. Snažíme sa vyhnúť veľkým úpravám, ku ktorým sme sa uchyľovali v minulosti. V piatok som sa cítil veľmi dobre, z vylepšení som mal skvelý pocit, ale dnes nám z nejakého dôvodu odišla priľnavosť na zadnej náprave, takže zadok bol oveľa nestabilnejší. Snažil som sa s tým bojovať, ale teploty zadných pneumatík v priebehu kola stúpali, takže keď som prišiel do poslednej zákruty, auto sa správalo celkom inak,“ skonštatoval Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia