logo F1online.skF1online.sk

Leclerca kvalifikácia mrzí: Nečakali sme, že tak zrýchlia

Charles Leclerc
© LAT Images/Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala18. 5. 2024

Kvalifikačný výsledok Ferrari sa nedá opísať iným slovom ako sklamanie. Namiesto toho, aby domáci tím bojoval o pole position, v tretej časti kvalifikácie stratil viac ako dve desatiny na Maxa Verstappena. Charles Leclerc sa pokúsil nájsť odpoveď na otázku, čo spôsobilo túto zmenu v rozložení síl.

Keby sa kvalifikácia odjazdila v piatok podľa harmonogramu šprintového víkendu, s najväčšou pravdepodobnosťou by sa o prvú priečku pobilo Ferrari s McLarenom. Red Bull však dokonale využil noc medzi piatkom a sobotou, pustil sa do analýz a prekopal nastavenia. Monopost RB20 sa vrátil na trať ako vymenený.

“Som sklamaný, pretože až do tejto chvíle sme mali dobrý víkend,” povzdychol si štvrtý Charles Leclerc, keď sa ho na dojmy spýtala britská Sky Sports. “V prvých dvoch tréningoch sa to však ťažko číta, pretože každý jazdí s iným množstvom paliva.”

“Oni asi jazdili s väčším množstvom, pretože našli viac výkonu, než sme čakali. My sme spravili všetko dobre,” zdôraznil monacký pretekár. “V aute skrátka nebol dostatok rýchlosti. Musíme sa na to pozrieť.”

Pri pohľade na sektorové časy zistíme, že Max Verstappen sa v prvom sektore doslova utrhol z reťaze. Iste, pomohol mu aj zákryt Nica Hülkenberga z úvodu kola, ale viac než tri desatiny na Charlesa Leclerca nezískal len vďaka Hulkovi.

Leclerc naznačil, že problémy môžu súvisieť s prípravou pneumatík pred štartom ostrého kola. “Naša strata je stále veľmi lokalizovaná, z nejakého dôvodu je to najmä v druhej a tretej zákrute. Vždy je to prvých pár zákrut, ťahá sa to už dve alebo tri veľké ceny. Musíme sa na to sústrediť a pochopiť, čo to spôsobuje.”

Sobota Scuderii síce nevyšla, ale v nedeľu nás čaká nový deň aj s istou pravdepodobnosťou prehánok. Stať sa môže čokoľvek, no o jedno by sa mal domáci tím postarať bez ohľadu na okolnosti; potešiť vlastných fanúšikov ziskom pódia.

“To je určite náš cieľ, ja spravím maximum,” odkázal Leclerc. “Cieľom je však vždy víťazstvo. Zajtra bude ťažké ho získať, ako vždy na takejto trati, ešte aj so skráteným DRS. Túto voľbu ešte stále nechápem. V nedeľu nám to trochu znepríjemní život, ale máme dobré pretekové tempo. Potrebujeme len dobrú stratégiu a potom uvidíme.”

Súvisiace články

Diskusia