logo F1online.sk

Alonso: Už pred rokom ma volali nazad

Fernando Alonso testuje R.S.18
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala6. 11. 2020

Fernando Alonso sa po dvoch sezónach mimo Formuly 1 vráti do šampionátu, v ktorom v rokoch 2005 a 2006 získal dva majstrovské tituly. Teraz sa spolu s Renaultom pomaly chystajú na ďalšie. Ako však prezradil, ponuku nemal len od tohto francúzskeho tímu, o jeho služby javili záujem aj iní.

“Prvý telefonát, v ktorom zisťovali, či som sa už po mojom odchode z F1 začal nudiť, prišiel v júni 2019,” prezradil Fernando Alonso. “V auguste 2019 chcel istý tím zmeniť svojich jazdcov, ale v tom čase som sa nechcel vrátiť kvôli šiestim mesiacom alebo jednému roku.”

Ak si dáme toto vyjadrenie do kontextu, jasne nám z toho vyplynie, že o služby španielskeho matadora mal mať záujem Red Bull. Práve uprostred minulej sezóny totižto došlo k výmene Pierra Gaslyho za Alexa Albona.

Tým sa jeho krátka romanca s červenými býkmi skončila, no nie s ostatnými tímami. “Bavil som sa s viacerými tímami,” priznáva, “ale na prvom mieste bol vždy Renault. Boli mojou prvou voľbou z dvoch dôvodov.”

Vzápätí sa pustil do vysvetľovania: “Tým prvým je fakt, že všetko závisí od očakávaní. Je veľmi atraktívne niečo vystavať, vyniesť tím zo stredu poľa späť na vrchol. Nuž a po druhé, v tomto tíme už poznám všetkých. Viem, akú majú vášeň pre pretekanie. Toto je môj tretí stint s touto stajňou a ja sa tu opäť cítim ako doma.”

Fernando Alonso v stredu a vo štvrtok absolvoval dvojdňové testovanie v Bahrajne. V monoposte R.S.18 celkovo odjazdil 186 kôl, čo považuje za mimoriadne dôležité. Cvičenie doma totižto reálne preťaženia nenahradí.

“Bolo to neuveriteľné. Musím povedať, že to bola naozaj výnimočná skúsenosť. Ak sa celé dva roky zdržujete za bránami tohto športu a potom začnete jazdiť v monoposte F1, tak máte zo všetkého pocit, akoby to bolo prvýkrát. Teraz tie kolá potrebujem, aj po fyzickej stránke. Musíte trénovať krk a cítiť tie preťaženia. Potrebujete odjazdiť reálne kolá,” hovorí rodák z Ovieda.

Po filmovacom dni v Španielsku Alonso hovoril aj o tom, že bude musieť poriadne zabrať, aby dokázal dostať monopost R.S.20 až na jeho limity. Keď však vezmeme do úvahy jeho vek — v júli oslávil 39 rokov —, môžeme zapochybovať, či sa dokáže vyrovnať mladým puškám v štartovom poli.

Nebojí sa toho, že jeho návrat do F1 dopadne podobne neslávne ako ten Schumacherov? “Michael mal počas svojej kariéry lepšie monoposty. Keď sa vrátil, mal zrazu taký obyčajný. Všetci boli sklamaní. V mojom prípade by to mohlo byť naopak. Posledných päť rokov mojej kariéry som mal slabé autá. Teraz by som mohol ľudí prekvapiť.”

Nuž a na záver dostal Alonso otázku, dokedy chce zostať vo Formule 1? “Nie je to o tom, že by som musel dosiahnuť nejaký úspech, kým skončím. Myslím si, že v motoršporte vám stopky napovedia, kedy je ten správny čas odísť. Ja dúfam, že v nasledujúcich rokoch budú tie stopky na mojej strane.”

Galéria

Predchádzajúca fotkaAktuálna fotkaNasledujúca fotka
© Renault Sport 1/22