logo F1online.skF1online.sk

Vasseur o Neweym aj posilách z Mercedesu: Krôčik po krôčiku sa zlepšujeme

Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2024

Ferrari v ostatných dňoch oznámilo niekoľko podstatných personálnych zmien. Charles Leclerc má nového inžiniera a tím posilnili Loic Serra a Jerome D’Ambrosio z Mercedesu. Oznámi Scuderia čoskoro aj príchod Adriana Neweyho? Tifosi pri tejto otázke horia nedočkavosťou, ale Frédéric Vasseur mlčí ako hrob.

Ferrari zostáva najväčším favoritom na zisk cenných služieb geniálneho konštruktéra, ktorý tento týždeň priznal, že vážne uvažuje o pokračovaní kariéry v F1. Zdá sa teda veľmi nepravdepodobné, že by sa chystal do dôchodku. Veď sám priznal, že štyri alebo päť rokov ešte chce pokračovať. Otázka teda znie: kde bude pokračovať?

„Adrian má neskutočnú bilanciu,“ začal svoju odpoveď na už tradičnú otázku šéf Ferrari Frédéric Vasseur. „Je to najúspešnejší inžinier v padoku. Nepoznám presné štatistiky, ale povedal by som, že presne tak to je. Nemám k tomu však žiadny ďalší komentár.“

Predsa však pokračoval a načrtol, že v tejto otázke sa stretávajú dve jeho vízie. „Hovoríme o dlhodobom a krátkodobom horizonte. Nachádzame sa však vo fáze sezóny, v ktorej je krátkodobý horizont kľúčový. Šialene na to tlačíme. Verím našim chlapcom v tíme a budúcnosť je budúcnosť.“

„Úprimne, úlohou dnešného Ferrari je zlepšovať sa krok za krokom, krôčik po krôčiku. Verím ľuďom v našej firme, že odvádzajú dobrú prácu. Keď sa na nás pozriete takto pred dvanástimi mesiacmi, tak sme v Miami strácali sekundu na kolo, teraz strácame 0,1 alebo 0,15 sekundy. To znamená, že sme urobili obrovský krok vpred,“ chváli svoj tím Vasseur.

„Ale to nestačí, pretože podľa mňa je Red Bull stále vpredu. Ich náskok je oveľa menší, ale pre mňa sú stále o trochu pred nami. Musíme pridávať stotinku po stotinke,“ vyzýva svoj tím Fred.

Čo bude s posilami z Mercedesu?

Keď sa francúzsky manažér ujal žezla v Maranelle, začal pomaly pretvárať Ferrari na svoj obraz. Nešlo o žiadnu palácovú revolúciu, ale posun bol postupný a badateľný. Scuderia začala po rokoch naberať posily u konkurencie, aj keď sa Vasseurovi zrejme nepodarilo získať všetkých ľudí, o ktorých mal záujem.

Tento týždeň však tím potvrdil, že k Fredovi sa pripoja jeho krajan Loic Serra a bývalý pilot Jerome D’Ambrosio. Prvý menovaný mal v Brackley na starosti najmä vývoj zavesenia, druhý viedol jazdecký program a zastupoval Tota Wolffa v jeho neprítomnosti. A práve to je na tom zaujímavé, keďže Belgičan sa vo Ferrari ujal roly zástupcu šéfa tímu. V podstate sa tak stal tímovou dvojkou po Vasseurovi.

„Nikoho nenahradzuje, len pridá tímu svoju hodnotu. Rozdelíme si pozície a bude ma podporovať. Z času na čas ma nakope do zadku. Áno, aj ja to potrebujem. Má obrovské skúsenosti ako manažér aj ako jazdec. Bude pre nás dobrou posilou do budúcnosti,“ povedal Vasseur.

Ten zároveň pripomenul, že Serrov príchod nemá nič spoločné s Lewisom Hamiltonom. „Loica sme podpísali ešte pred Lewisom, ale presne si to nepamätám. Myslím si, že taký je život tímu. Máme 1500 zamestnancov, takže dochádza k fluktuácii. Ľudia odchádzajú a prichádzajú. Nemusíme to brať osobne, aj keď to nikdy nie je jednoduché,“ povedal Vasseur.

Súvisiace články

Diskusia