logo F1online.skF1online.sk

Odchody pokračujú. S Mercedesom sa lúči hlavný aerodynamik Gioacchino Vino

Mercedes, ilustračné
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala17. 5. 2024

Exodus z Mercedesu sa ešte nezastavil. Strieborné šípy v piatok popoludní informovali formulovú obec o tom, že z pozície šéfa aerodynamiky odchádza skúsený inžinier Gioacchino Vino, ktorý stál pri zrode majstrovských monopostov, ale aj pri posledných troch nezdaroch.

Strieborné šípy v posledných mesiacoch opustilo viacero kľúčových ľudí. Nezávisle od Lewisa Hamiltona len tento týždeň oficiálne potvrdili odchod bývalý výkonnostný riaditeľ Loïc Serra, a Wolffov zástupca a šéf akadémie Jerome D’Ambrosio. Teraz k dverám smeruje ďalšia osobnosť.

Gioacchino Vino odchádza z Mercedesu po šiestich rokoch. V tíme začínal na oddelení aerodynamiky “v tom najlepšom” vo februári 2018. Necelý rok po prestupe Erica Blandina do Aston Martinu, v októbri 2022 už počas éry prísavného efektu, sa z neho stal hlavný aerodynamik.

Ruku k dielu tak priložil pri vývoji majstrovských monopostov W9, W10, W11 a W12, ale časť zodpovednosti nesie aj za posledné tri stroje z dielne nemeckého tímu, ktorých výsledky už také slávne neboli.

Mercedes pre The Athletic potvrdil Vinov odchod, ale zatiaľ neinformoval o tom, čo je jeho dôvodom. Podľa britského reportéra Thomasa Mahera však z tímu neodchádza na základe vlastného rozhodnutia. Vino má byť momentálne na nútenej dovolenke.

Technický riaditeľ James Allison krátko po oznámení Vinovho odchodu ubezpečil, že neexistuje dôvod na paniku. “Je to štandardný pohyb ľudí v tíme F1. Tímy sú dnes veľké, nuž každý rok z neho odíde istý počet ľudí a taký istý počet doň príde. To platí pre takmer každú stajňu.”

Súvisiace články

Diskusia