logo F1online.skF1online.sk

Zak Brown: Verstappen by bez Red Bullu nevyhral a v Red Bulle by nevyhral každý

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 5. 2024

Max Verstappen sa už čoskoro bude môcť tešiť zo štvrtého majstrovského titulu, čo otvára večnú tému: Dokázal by suverén z posledných sezón, ktorého schopnosti sú vyzdvihované do nebies, predviesť niečo také aj bez svojho majstrovského auta? Zak Brown z McLarenu tomu neverí.

Po osviežení v Miami v podobe víťazstva Landa Norrisa si do podcastu Beyond the Grid prizvali generálneho riaditeľa McLarenu Zaka Browna, ktorý rečnil na rôzne témy. Okrem iného dostal otázky aj v súvislosti s nedávnymi udalosťami v Red Bulle, ktorý prišiel o Adriana Neweyho.

Hoci by sa mohlo zdať, že odchod inžiniera kalibru Adriana Neweyho bude mať na tím väčší dopad ako odchod hviezdneho jazdca, Zak Brown podotýka, že obe strany sa dopĺňajú. “V konečnom dôsledku potrebujete oboch,” zamyslel sa. “Nemyslím si, že bez hviezdneho jazdca dokážete vyhrať, takže potrebujete mať oboch. V prvom rade to začína pri monoposte. Ľudia sa ma zvyknú pýtať: Je to autom alebo jazdcom? Ja im odpovedám, že ide o oba aspekty.”

“Zvyknem to vysvetľovať tak, že na rošte je šesť alebo sedem pilotov, ktorí by v Red Bulle dokázali získať titul majstra sveta. Max je skvelý a patrí k najlepším jazdcom histórie, ale nemyslím si, že by dnes dokázal získať titul v inom aute ako v Red Bulle,” vyhlásil americký biznismen.

Aj počas zlatej éry Lewisa Hamiltona sme mohli počuť podobné reakcie; keby sedel v inom aute, tituly by istotne nezískal, a keby zas na jeho mieste sedel hocikto iný, tešil by sa z majstrovských osláv namiesto Hamiltona. Keď je auto také dominantné ako dnes Red Bull, víťazstvá sú prakticky garantované.

Brown však predsa len pripomína jeden dôležitý fakt, a síce interný súboj v Red Bulle, a otázku, či by Sergio Pérez skutočne dokázal získať majstrovský titul. “Pozrime sa na tie rozdiely. Sergio Pérez je excelentný pilot, ktorý ukázal, že keď má dobrý deň, tak dokáže držať krok s Maxom. Pozrime sa však na ten rozdiel.”

“Takže podľa mňa potrebujete oboch. Vo Formule 1 je to čoraz tesnejšie a Max odvádza výnimočne dobrú prácu, ale pozrite sa, čo sa deje od prvej až po piatu priečku. Jeden deň sme na druhom mieste, potom sme zas na piatom a stále sa to mení. Autá sú si tak blízko, že aj pilot je rozdielovým prvkom. V konečnom dôsledku potrebujete obe strany,” znie verdikt bossa papájových.

Súvisiace články

Diskusia