logo F1online.sk

Steiner o rozpočtovom strope: Verím, že to priláka veľké korporácie a automobilky

Günther Steiner
© Haas Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 5. 2020

Formula 1 má za sebou niekoľko absolútne kľúčových rozhodnutí, ktoré by tomuto športu mali priniesť svetlejšie zajtrajšky. Uľavilo sa najmä stajniam stredu poľa, ktoré teraz dokážu omnoho lepšie naplánovať svoje ďalšie financovanie. A čo viac, záruka udržateľnosti môže Formulu 1 v očiach investorov ešte zatraktívniť.

Šéf tímu Haas Günther Steiner a jeho spolupracovníci prišli pred štyrmi rokmi do F1 s pomerne radikálnym obchodným modelom. Po počiatočnej kritike sa však naplno ukázali jeho nesporné výhody. Cieľom amerického tímu je, aby si továreň v Banbury na seba dokázala „zarobiť“ sama, ideálne bez nutnosti veľkých investícii od majiteľa tímu.

„Teraz je to omnoho zaujímavejšie. Potrebujeme sa však naďalej usilovať, aby tento náš obchodný model naďalej napredoval,“ povedal Steiner v nedávnom rozhovore pre Sky Sports F1. „To je úloha, ktorú mi Gene Haas zveril, pokúšať sa, aby sa nevyhnutnosť jeho vlastných investícií ešte znížila.“

„Keď už tu máme rozpočtový strop, prídu ľudia, ktorí si budú myslieť, že tu dokážu zarobiť peniaze. Tento šport je však stále veľmi nákladný a stále musíte veľa investovať, aby ste sa niekam dostali.“

„Dobrou správou však je, že ak by chcela do Formuly 1 vstúpiť nejaká automobilka, tak jej šéfovia teraz presne vedia, koľko môžu najviac minúť. Nezačnete s istou sumou a po piatich rokoch zistíte, že sa tá suma strojnásobila. Rozpočtový strop je dobrá vec a verím, že to do F1 priláka veľké korporácie a automobilky,“ povedal charizmatický Tirolčan.

Teraz už máme omnoho jasnejšie v tom, koľko budú môcť tímy v nasledujúcom období investovať. Rozpočtový strop sa znížil z pôvodne plánovaných 175 miliónov na 145 a podľa Steinera majú posledné rozhodnutia na budúcnosť športu zásadný význam.

„Áno, myslím si, že niektoré menšie tímy by bez rozpočtového stropu boli nútené Formulu 1 opustiť. To by nepomohlo ani tým veľkým. Podľa mňa máme vo výsledku férový kompromis. Veľké tímy si uvedomili situáciu, a aj oni vedia, že bez malých stajní by tento šport nedokázal existovať,“ uzavrel Steiner.