logo F1online.sk

Ocona teší prvý bod: Nemôžeme to však s oslavami preháňať

Esteban Ocon
© X/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2024

V Alpine majú po víkende v Miami zmiešané pocity. Na jednej strane by chceli osláviť prvý bod v sezóne, na ktorej začiatku to vyzeralo zle-nedobre, na druhej strane si uvedomujú, že vlastne ani niet čo oslavovať. Esteban Ocon preto vyzýva tím, aby pokračoval s rovnakým nasadením.

Esteban Ocon a Fernando Alonso jazdili v nedeľu ako v tandeme. Alpine sa udatne bránil a Alonso naňho dlho nevedel nič vymyslieť. Nakoniec sa mu to podarilo, ale človek mal pocit, že Španiel si pri tomto súboji dával záležať, aby nedostal ďalšiu penalizáciu.

“To vám boli preteky. Celý čas som šiel napätý na 110 percent, v každom kole som na to ohromne tlačil,” priznal po náročných pretekoch Esteban Ocon, ktorý ziskom desiateho miesta ukončil šnúru šiestich veľkých cien bez bodu. “Nemôžeme byť však stopercentne spokojní, pretože je to len jeden bod.”

V Alpine vedia, že ich čaká ešte dlhá cesta. “Nechceme príliš vyskakovať a preháňať to s oslavami. Je to len prvá desiatka. Ale vzhľadom na to, ako sme na tom boli pred pár pretekmi v Bahrajne, kde sme [v kvalifikácii] skončili na devätnástom a dvadsiatom mieste, si z týchto pretekov môžeme odniesť pozitíva.”

“Potrebujeme robiť tieto drobné krôčiky vpred,” vyzýva francúzsky pilot. “Mám však z toho dobrý pocit, pretože tím bol stále motivovaný a chcel zistiť, čo sa to dialo s našou rýchlosťou. Nebol to totiž hladký víkend. Toto sú však už druhé preteky, na ktorých sme blízko bodov; v Šanghaji sme boli na jedenástom mieste, dnes na desiatom. Sme na bodoch a mám dobrý pocit z toho, že sme sa dočkali tento víkend aj nejakej odmeny.”

Boje o deviate či desiate miesto nepatria medzi tie najatraktívnejšie, ale Esteban Ocon s Fernandom Alonsom nám pripravili pekné predstavenie. Pre Ocona to bol jeden z prvých veľkých súbojov v tejto sezóne.

“Presne!” zasmial sa Ocon. “Toto bola jedna z prvých možností zabojovať. Nech si ľudia vravia, čo chcú, ja si súboje s Fernandom užívam. Viem, čo si pri ňom môžem dovoliť, a tiež ako blízko môžeme ísť bok po boku. Došla mi však batéria. Aj som mu povedal, že preto ma tak rýchlo dokázal predbehnúť! Ale klobúk dolu pred ním, bol to skvelý súboj a dúfam, že do budúcna prídu ďalšie.”

Na to však Alpine bude potrebovať vylepšiť pretekovú rýchlosť. V Enstone sú presvedčení, že ich monopost je lepší v kvalifikáciách, no v nedeľu stráca. Esteban Ocon sa obáva, že keby boli preteky o čosi dlhšie, tak by mohol vypadnúť z bodovanej desiatky.

“Stále sme lepší v kvalifikácii ako v pretekoch. Keby sme mali o desať kôl viac, Nico [Hülkenberg] by bol pravdepodobne veľmi blízko a opäť by s nami bojoval,” uvedomuje si Ocon, ktorý nemohol ťažiť ani z výjazdu safety caru. “Ja som sa v pretekoch musel prebojovať. Je šialené, koľko manévrov som musel spraviť. Príliš mi nepomohlo, že na rovinkách máme problémy s maximálkou. Takže nebola to dokonalá príprava na preteky, ale v každom prípade si odnášame odmenu.”