logo F1online.sk

Russell čaká bolestivé týždne: Nemáme pripravené nič, čo by z nás spravilo víťazov

George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 5. 2024

Kedy sa Mercedes konečne vyhrabe z priepasti, do ktorej spadol na začiatku sezóny 2022? Podľa Georgea Russella to na skorú záchranu nevyzerá. Strieborné šípy sa momentálne ani nemajú na čo tešiť; v továrni sa vraj nechystá nič prevratné.

Víkend v Miami sa zaradí na dlhý zoznam veľkých cien, na ktoré by v Mercedese chceli zabudnúť. V pretekoch sa Lewis Hamilton s Georgeom Russellom dokázali dostať len na šiestu a ôsmu priečku a do cieľa dorazili ďaleko za víťazom Landom Norrisom zo zákazníckeho tímu. Pre Tota Wolffa aj pre jeho jazdcov to musel byť trpký pohľad. Nie je bežné, aby továrenský tím dostával takúto príučku. Nejde pritom o nič ojedinelé; McLaren má v šampionáte takmer dvakrát toľko bodov.

Na druhej strane obrodenie McLarenu dáva aj Mercedesu nádej. “McLaren sa pred dvanástimi mesiacmi v Miami kvalifikoval na sedemnástom a osemnástom mieste. Teraz vyhral, takže vidíme, čo dá dosiahnuť, ak to trafíte správne,” uvedomuje si George Russell.

Nádej žije. “Ale momentálne veci nemáme nastavené správne. Rýchlo potrebujeme prijať zmeny. V krátkodobom horizonte pripravujeme pár vecí, ale v tomto krátkodobom horizonte to nie je nič, čo by z nás spravilo pretekových víťazov.”

“Takže počas nasledujúcich týždňov to bude bolestivé. Myslím si, že budeme musieť akceptovať, že sme štvrtým najrýchlejším tímom. Časy na kolo a výsledky v šampionáte neklamú. Sme na tom takto a myslím si, že týždeň čo týždeň budeme bojovať o piatu až ôsmu priečku,” povzdychol si britský jazdec, ktorý po ťažkých rokoch vo Williamse veril, že konečne príde jeho čas a pravidelne bude dvíhať víťazné trofeje.

Namiesto toho v nedeľu nedokázal držať krok ani s Júkim Cunodom. Japonec mu v poslednom stinte ušiel. Russell sa domnieva, že s jeho autom niečo nebolo v poriadku. Aspoň malou útechou by mohlo byť, ak by sa toto podozrenie potvrdilo.

“Niečo mi tam nesedelo. Auto nemalo žiadnu priľnavosť, nemalo rýchlosť. Počas celého posledného stintu som bol pomalší ako Júki,” skonštatoval Russell, ktorý na Cunodu stratil takmer deväť sekúnd. “Momentálne nám to kolíše. Keď máme dobrý deň, je to piate miesto, keď zlý, tak sme na ôsmej priečke. Toto bol zlý deň, preto sme skončili na ôsmom mieste.”