logo F1online.sk

Hamiltona najviac bolí, že Mercedes opustí po ťažkej sezóne

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 5. 2024

Lewis Hamilton musí mať doma vešteckú guľu, okomentoval jeho skvele načasovaný prestup z trápiaceho sa Mercedesu do dvíhajúceho sa Ferrari Karun Čandhok. Hviezda strieborných šípov však od radosti nevyskakuje. Mrzí ju, že Mercedes opúšťa v takých ťažkých časoch a nie po ďalšej skvelej sezóne.

V továrni Mercedesu sa pracuje na plné obrátky, ale na výsledkoch to zatiaľ nebadať. Lewis Hamilton od začiatku sezóny nedorazil do cieľa veľkej ceny na lepšej ako šiestej priečke, čo musí byť veľmi frustrujúce. Jeho rozlúčkový ročník s Mercedesom by mal byť totiž krásny a plný víťazstiev, nie zotavovania sa z jedného sklamania za druhým. To však netušil, keď podpisoval kontrakt s Ferrari.

“To ma na tom teraz bolí najviac,” priznal Lewis Hamilton pre CBS. “Každý člen tímu chce, aby to bol skvelý rok a všetci v továrni pracujú nesmierne tvrdo, nepracujú o nič menej ako predtým.”

“Pre mňa je celá táto cesta plná emócií, pretože tak veľmi milujem tento tím. Neodchádzam, pretože by som nebol šťastný, ani pre vzťahové problémy. Mercedes ma podporuje už od mojich trinástich rokov. Mám rád túto značku aj ľudí. Stáli pri mne v dobrom aj v zlom. Je to zvláštny prechod,” pokračoval sedemnásobný šampión, ktorý robí maximum pre to, aby Mercedes nasmeroval na správny kurz. “V prvom rade sa snažím vrátiť nás naspäť do boja o tento šampionát.”

Lewis Hamilton nevyhral od predposledných pretekov sezóny 2021 a nezdá sa, že by sa k víťazným trofejam blížil. Z tohto pohľadu musí byť rád, že odchádza. Viete si predstaviť, že by skutočne odišiel, keby vyhrával podobne ako v rokoch 2014 až 2020?

Jeho cieľom pre tento ročník je pomôcť tímu vrátiť sa tam. “My žijeme, aby sme víťazili. Keď nevyhrávate, musíte zmeniť svoju perspektívu. Vtedy je to o doháňaní, o zlepšovaní sa. Je to o zjednotení sa: Ako sa dokážeme zlepšiť? Ako sa vrátime tam, kde chceme byť a dáme všetkých dokopy? Túto skúsenosť som si skutočne užil, ale po troch rokoch v rade si hovorím: Okej, už mám toho dosť, vráťme sa tam, kam patríme!”

Za čias Lewisa Hamiltona to už Mercedes nemusí stihnúť. Potom striebornú kapitolu svojej kariéry uzavrie a pustí sa do novej výzvy. Bude si plniť jeden zo svojich najväčších snov, keď bude jazdiť v Scuderii Ferrari.

Hamilton dostal otázku, či niekedy sníval o niečom nepredstaviteľnom. A prikývol. “Dostať sa do Formuly 1. Vyhrať titul majstra sveta,” odvetil. “Mať platformu, na ktorej sa môžem spojiť s ľuďmi v pozitívnom duchu. Nikdy by som si nebol pomyslel, že budem súčasťou zvyšovania diverzity v športe, v tejto brandži, v rámci spoločností, s ktorými pracujem. Myslím si, že treba snívať vo veľkom. Môžete mať toľko snov, koľko len chcete, treba ísť za každým.”