logo F1online.sk

Piastri: Smerovali sme k tomuto momentu

Oscar Piastri pred Charlesom Leclercom a Carlosom Sainzom
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl7. 5. 2024

Oscar Piastri mal preteky v Miami výborne rozbehnuté, a bol to on z dvoch McLarenov, kto spočiatku pútal väčšiu pozornosť. Napokon však nezískal ani bod, čo mu pri víťazstve tímového kolegu, ktoré mu samozrejme doprial, prinieslo zmiešané emócie.

Piastri si zo šiesteho miesta polepšil po štarte na tretie, a v štvrtom kole sa nádherným manévrom dostal aj cez Charlesa Leclerca. Bez väčších problémov si kontroloval druhú priečku, až prišiel safety car, ktorý mu strategicky nezapasoval.

„V prvej polovici pretekov sme urobili veľa vecí správne. Mal som trošku smolu s načasovaním safety caru, a veci už potom jednoducho nešli mojím smerom. Pre tím to bol však výborný deň, a zaslúžili sme si mať vpredu obe autá. Pre mňa to teda bol deň so zmiešanými pocitmi,“ zhodnotil Oscar Piastri.

Austrálčan sa po safety care ocitol za Charlesom Leclercom, a zozadu doňho dobiedzal Carlos Sainz. Ich súboj dospel až do kontaktu, po ktorom bol Sainz uznaný ako vinník a dostal dodatočnú päťsekundovú penalizáciu. Piastriho preteky však už boli po poškodení predného krídla nenávratne zničené, a napriek stíhacej jazde sa už na body nevrátil.

„Zrejme to bol jeden z pretekových incidentov. Zrejme sme neboli nejako blízko k vrcholu zákruty, no musím si to pozrieť,“ znelo strohé konštatovanie Austrálčana bezprostredne po pretekoch.

Piastri by mal v Imole dostať plný balíček vylepšení, a z Miami si napriek nule na konte bodov odnáša aj viacero pozitív. „Landovi pomohlo aj trochu šťastia, ale potom vyhral preteky svojím tempom, keď sa vzďaľoval Maxovi. Pre tím je to veľmi, veľmi povzbudzujúce. Veľmi sa z neho teším, myslím si, že si to zaslúžime. Ja som sa v aute cítil doteraz najlepšie v rámci tohto roka.“

Oscar Piastri ako správny tímový hráč doprial premiérový triumf svojmu kolegovi. „Naša trajektória z uplynulých 12 mesiacov smerovala k tomuto momentu. Lando sa k tomu už dlho blížil, a teším sa z neho,“ uzavrel austrálsky pilot.

Súvisiace články