logo F1online.sk

Kolegovia z padoku gratulujú Landovi Norrisovi. Hamilton ho vyzval, aby zostal v Miami

Lando Norris a Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 5. 2024

Prvé víťazstvo chutí najsladšie. V prípade Landa Norrisa to platí dvojnásobne. Čakal naň tak dlho, že si už z neho fanúšikovia robili posmešky a z Landa Norrisa ho premenovali na Lando Nowins. Tomu je však koniec a namiesto žartov ho zasypali gratulácie.

Z Landa Norrisa je 114. víťaz veľkej ceny F1 v histórii. Stal sa ním dokonca po štarte z piateho miesta, čo sa nepodarí každému. Predstavte si, že napríklad taký 53-násobný víťaz Sebastian Vettel nikdy nevyhral po štarte z horšej ako tretej priečky.

Určite treba uznať, že Landovi Norrisovi výrazne pomohol výjazd bezpečnostného vozidla, ale v konečnom dôsledku si to aj tak musel “vydrieť” sám, a neverili mu všetci, že to dokáže. V štúdiu na Nova Sport sa v hľadisku za komentátorskou trojicou začali uzatvárať stávky, keď sa blížil reštart pretekov: Koľko kôl bude trvať, kým Max Verstappen predbehne McLaren na čele? Prekvapení zostali tí, ktorí tipovali, že do troch kôl bude vymaľované.

“Ja sa veľmi teším s Landom. Už dlho sa to blížilo a toto víťazstvo nebude jeho posledné. Určite si to dnes zaslúžil,” povedal po pretekoch prvý gratulant Max Verstappen.

Charles Leclerc si zaspomínal na to, ako sa za juniorských čias snažili plniť si sny. Norrisovi sa splnil ďalší. “Som veľmi rád kvôli Landovi. Aj keď tu všetci chceme poraziť jeden druhého a skončiť vpredu, je to veľmi emotívne, keď u jedného z vašich rivalov vidíte toľko emócií. Všetci sme vyrastali spoločne; ja a Max sme boli o jednu kategóriu vyššie, ale vždy sledujete aj mladšie ročníky.”

“Spomínam si, ako som sledoval Landa, keď bol v KF3 (kategória motorkár, pozn. red.). Všeci sme mali rovnaký sen stať sa raz pilotom F1. Keď si ho splníte, chcete získať to prvé víťazstvo. Ja si na svoj prvý triumf pamätám, bol to veľmi výnimočný moment. Už som mu povedal, že si to musí čo najviac užiť. Nemusím mu to však pripomínať. Som si istý, že noc bude dobrá. Určite si to zaslúži,” pomyselne, ale aj fyzicky potľapkal po pleci novopečeného víťaza.

Carlos Sainz predpovedá svojmu veľkému kamarátovi “ešte veľa víťazstiev”. “Predviedol vskutku jedinečnú jazdu. Dnes stálo na jeho strane šťastie, ale myslím si, že šťastie sadá na ľudí, ktorí si ho zaslúžia. Dnes si zaslúžil vyhrať.”

Getty Images/RB Content Pool

Daniel Ricciardo bol medzi prvými, kto si už v parc fermé vyhliadol svojho bývalého kolegu z McLarenu Landa Norrisa, prišiel mu podať ruku a vystískať ho. “Úprimne sa s ním teším a som pyšný na to, že môžem vidieť jeho prvé víťazstvo. S tímovým kolegom máte užší vzťah, je tam užšie prepojenie. Poznám ho lepšie, videl som jeho talent a schopnosti. Bola to len otázka času. V tomto športe síce nemáte žiadne garancie, ale cítil som, že skôr či neskôr sa to stane. Teším sa s ním, že zažil takýto deň.”

Lewis Hamilton získal svoje prvé víťazstvo vo farbách McLarenu, takže z víťazstva Landa Norrisa mal úprimnú radosť. V noci mu azda aj pomohol s oslavou, keďže ho vyzýval, aby sa nikam neponáhľal a zostal ešte v Miami, kde je nočných klubov naozaj dosť.

“Veľmi sa teším s Landom. Práve som mu povedal, že dnes v noci musí zostať v Miami. Pokúsi sa presunúť si svoj let. Musí, veď práve vyhral preteky!” usmieval sa Lewis Hamilton. “Vyhrať prvú veľkú cenu je vzácna chvíľa. Ja som začínal v McLarene, takže veľmi rád ich vidím späť na čele.”

Norrisa však v Miami nechcel zdržať len Lewis Hamilton, ale aj jeho šéf Zak Brown ho pozýval na veľké oslavy. “Mal som odletieť, ale Zak mi práve povedal, že letíme zajtra. Nečaká ma spánok, ideme až na doraz. Dnes by som mohol mať aj viac ako len jeden škrabanec na nose, ale je mi to jedno. Užijem si to. Prvé víťazstvo zažijete len raz. Je fajn ho získať tu v Miami. Trochu som dúfal, že príde v Silverstone, ale pokúsim sa to osláviť aj tu!”