logo F1online.sk

Brown: Lando získava vnútornú vieru, že môže dosiahnuť ešte viac

Lando Norris
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 5. 2024

V McLarene zavládlo obrovské nadšenie. Jeden z najslávnejších tímov histórie F1 dosiahol druhé víťazstvo v ére súčasného manažmentu pod vedením Zaka Browna, ktorý si úspech patrične užíval. Zvlášť pri pohľade na všetko, čím si musel s celou značkou prejsť.

Spomínate si na Miami z minulého roka? Vtedy to bola pre McLaren totálna depresia – dvojité vypadnutie v Q1, v pretekoch 17. a 19. miesto, keď Lando Norris stratil na Maxa Verstappena takmer celé kolo.

Včerajšok ukázal, ako sa v priebehu roka dokážu veci úplne otočiť. „Keď sa pozrieme, kde sme boli na začiatku minulého roka, a kam sme sa dostali teraz, je to priam úžasné,“ vyhlásil Zak Brown, výkonný riaditeľ McLarenu.

Ten sa veľmi tešil z premiérového víťazstva Landa Norrisa, z pilota, ktorého od začiatku svojho pôsobenia vo Wokingu veľmi podporoval. Dal mu plnú podporu pri vstupe do F1, čo sa mu krásna vracia v podobe Norrisovej lojality.

„Lando jazdil jednoducho perfektne. Neustále sa zlepšuje, je pokojný, nerobí chyby. Zaradil sa medzi víťazov. Keď už máte za sebou prvé víťazstvo, získavate vnútornú vieru, že sa posuniete ešte vyššie a dosiahnete ešte viac. O tom, aký je Lando populárny medzi fanúšikmi i ostatnými pilotmi, svedčia reakcie, keď mu mnohí po pretekoch gratulovali.“

Zak Brown si bezpochyby zaslúži kredit za to, kam sa McLaren posunul. Cesta nahor rozhodne nebola priamočiara, spomeňte si na strašné štarty do sezón 2022 i 2023. Vo Wokingu však vydržali a v priebehu roka sa zaradili medzi vyzývateľov Red Bullu.

„Za týmto víťazstvom stojí práca bezmála tisícky ľudí, najradšej by som to oslávil so všetkými. Vyvíjame auto, zrýchľujeme, každý upgrade prináša presne to, čo má. Potrebujeme zostať nohami na zemi a pokračovať vo vývoji,“ pokračoval výkonný riaditeľ tímu.

Ďalším kľúčovým dielikom víťaznej skladačky je Andrea Stella, ktorý sa stal v závere roka 2022 po odchode Andreasa Seidla šéfom tímu. Taliansky inžinier dostal jedinečnú šancu, ktorej sa chopil bravúrne, a so svojimi technickými znalosťami bol a je lídrom progresu.

„Samozrejme, je to tímový šport. Andrea však všetko zmenil. Počúva ľudí, pracuje s nimi. Je to najlepší šéf tímu, akého si len môžete priať, pretože počúva ostatných.“

V McLarene sa v závere pretekov obávali ďalšieho safety caru, ktorý je na mestskej trati vždy pravdepodobný, a ktorý prináša najťažšiu voľbu práve pre lídra pretekov, čo koniec-koncov Norris zažil aj v neslávnom Soči. Tím teda do vysielačky viackrát upozornil Oscara Piastriho, ktorý sa predieral cez pole, aby sa vyhol akémukoľvek kontaktu.

„Oscar sa veru dral dopredu (smiech). Mrzí ma to aj zaňho, pretože on trochu doplatil na safety car, a potom neskončil tam, kde by si zaslúžil. V Imole však dostane plný balíček vylepšení. Verím, že tam môžeme zopakovať niečo podobné,“ nádejá sa Zak Brown.

McLaren čakal na víťazstvo od Brazílie 2012, kde triumfoval Jenson Button. Ďalší triumf prišiel v Monze 2021, rovno double s víťazstvom Daniela Ricciarda, a následne včera v Miami. Symbolicky na Floride, kde žil Gil de Ferran, ktorý nás náhle opustil koncom uplynulého roka, a dlhodobo spolupracoval s McLarenom.

„Spomienka na Gila bola prvá vec, ktorá mi preblesla hlavou. Je to víťazstvo preňho. Rovnako som si spomenul na Mansoura Oijeha. Akoby s dneškom mali niečo obaja spoločné,“ doplnil Zak Brown, ktorý spomenul Mansoura Oijeha, dlhoročného spoluvlastníka McLarenu, ktorý nás opustil v roku 2021.

Súvisiace články