logo F1online.sk

Sainz si myslí, že mohol vyhrať: Chýbalo jedno kolo…

Carlos Sainz
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 5. 2024

Ferrari odviedlo aj v Miami to, čo sa mu darí v priebehu celej sezóny – maximalizovalo svoj výsledok. Aj keď s troškou šťastia to mohlo byť ešte lepšie, podľa všeobecného názoru nebolo tempo Scuderie dostatočne dobré na McLaren. Carlos Sainz si to však celkom nemyslí a podľa vlastných slov mohol vyhrať.

Španielsky pretekár mal v prvom rade šťastie. Nechýbalo totiž veľa a zásluhou Sergia Péreza mohli byť oba Red Bully a minimálne jedno Ferrari mimo pretekov. Mexičan môže hovoriť o šťastí, lebo nelichotivým titulkám a komentárom unikol len o vlások. Dosť negatívne ovplyvnil najmä preteky Carlosa Sainza.

„Dnes všetci pretekali veľmi tvrdo. Už na štarte sa Checo, slovami Sebastiana Vettela, prirútil ako torpédo a takmer nás všetkých zostrelil v prvej zákrute,“ povedal Sainz po pretekoch pre televíziu Sky. „Stratil som tam dve pozície a celkovo ma to pripravilo o veľa.“

„Od tej chvíle som však bol veľmi rýchly, pošetril som si pneumatiky a chýbalo mi len jedno kolo, aby som ako Lando mohol prezuť v čase výjazdu safety caru, čo by nám prinieslo víťazstvo,“ myslí si Sainz.

Je otázne, či by Ferrari stačilo tempu McLarenu. Videli sme, že aj keď nemal Oscar Piastri na svojom aute všetky vylepšené diely, v úvode si dokázal poradiť s Charlesom Leclercom. Tempo Landa Norrisa po reštarte bolo vskutku veľkolepé a pravdepodobne by stačilo na predbehnutie Ferrari. Miesto boja o víťazstvo sa však Sainz ocitol zaseknutý za Oscarom Piastrim, cez ktorého sa musel prebíjať naozaj urputne.

Španiel si myslel, že ho pilot McLarenu v jedenástej zákrute vytlačil z trate. Nuž, Oscar sa bránil poriadne tvrdo, ale podľa opakovaných záberov zostal na bielej čiare, takže to bola tvrdá, ale podľa pravidiel férová obrana a komisári netrestali. „Bol som frustrovaný, pretože ma očividne vytlačil z trate. Stratil som čas na Charlesa a Maxa vpredu. Videl som, že komisári dnes neboli pri udeľovaní trestov zvlášť tvrdí, takže som musel byť tvrdý ja. Poslal som to tam a nakoniec som skončil štvrtý,“ skonštatoval Sainz.

„Kolidovali sme dvakrát. Prvýkrát pri jeho neskorom brzdení, keď ma vytlačil z trate, druhýkrát som pri mojom neskorom brzdení zablokoval pneumatiky a trochu som stratil kontrolu nad zadkom. Neviem, aké veľké bolo poškodenie, ale ku koncu som mal rovnaké tempo ako Lando, takže dúfam, že som nestratil veľa,“ dodal rodák z Madridu.

Ten na záver ako všetci ostatní pogratuloval svojmu bývalému tímovému kolegovi Landovi Norrisovi k prvému víťazstvu vo Formule 1. „Zaslúžil si to už dávno. Podľa mňa vyhrá veľmi veľa pretekov. Jazdí na neuveriteľnej úrovni. Dnes mal trochu šťastie, ale šťastie praje pripraveným a teraz si to víťazstvo rozhodne zaslúžil,“ odkázal svojmu starému priateľovi Sainz.