logo F1online.sk

Verstappen si kvalifikáciu neužil: Jazdiť s takýmito gumami nie je zábava

Max Verstappen si preberá trofej Pirelli
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 5. 2024

Max Verstappen má na konte ďalšie kvalifikačné víťazstvo, ale konkrétne na toto nebude spomínať len v dobrom. Čo je to predsa pole position, ak si cestu k nej neužijete? Obhajca titulu priznal, že jazda ho dosť frustrovala.

Podstatný je však výsledok a ten je doma. Max Verstappen vďaka času 1:27,241 bude štartovať pred Charlesom Leclercom s Carlosom Sainzom a môže sa hotovať na ďalších 25 či rovno 26 majstrovských bodov.

Max Verstappen počas rozhovoru s novinármi prezradil, že v sobotu to bolo hlavne o tom čo najmenej sa trápiť. Pomohli mu isté zmeny v nastaveniach medzi šprintom a kvalifikáciou, ale nie celkom. “Mal som z toho o trochu lepší pocit, ale na druhej strane je veľmi ťažké to s pneumatikami zvládnuť tak, aby fungovali celé kolo. V prvom sektore som mal dobrú priľnavosť, potom v druhom a treťom sektore sa to celé rozpadlo, alebo to bolo naopak. Myslím si, že všetci sme v tomto ohľade na jednej lodi.”

“Je frustrujúce takto jazdiť. Ak mám povedať pravdu, nie je to veľká zábava, no treba sa s tým vysporiadať,” povzdychol si Holanďan, ktorý si v ére prísavného efektu privykol na istý štandard. “Všetci majú rovnaké podmienky. Je to však veľmi nepredvídateľné. Každé jedno kvalifikačné kolo bolo ťažké.”

V pretekoch už Verstappen podobné trampoty neočakáva. “Obyčajne nie. Akonáhle sa pneumatiky na istý čas stabilizujú na nejakej teplote, tak sa to vyrovná. Aj tak nás čakajú jednozastávkové preteky, ak sa neudeje nič šialené. Odhliadnuc od toho potrebujeme mať len dobrú degradáciu. Dnes ráno nebola zrovna fantastická, ale myslím si, že nám pomôžu zmeny, ktoré sme spravili na aute.”

Pérez si robil zálusk na pole position, keby….

Helmut Marko sa pred časom nechal počuť, že Sergio Pérez môže byť spokojný, ak na Maxa Verstappena nestratí viac ako dve desatinky. Mexičan sa v kvalifikácii viacmenej zmestil do predpísaného limitu, no štartovať bude až štvrtý.

“Bolo to náročné. Žiaľ, nemal som čistý prvý pokus v Q3, keď boli podmienky na trati azda najlepšie,” lamentoval Sergio Pérez, ktorému na pole position chýbalo 219 tisícin sekundy. “Vo ôsmej zákrute som potom spravil drobnú chybu, čo ma stálo prinajmenšom prvý rad, pravdepodobne aj pole position.”

“Žiaľ, nevyťažili sme z toho maximum, ale som optimista. Prísť o štart z prvého radu o pár stotiniek bolí, ale taká je realita. Rozostupy sú veľmi malé a my sme spravili pár chýb pri nastavovaní auta pred kvalifikáciou. Musíme zabrať a pochopiť tieto problémy. Už sa však čoraz viac blížime,” avizuje svetlé zajtrajšky.