logo F1online.sk

Leclerc dúfa, že v pretekoch sa s pomocou DRS udrží Verstappena

Charles Leclerc, Max Verstappen a Carlos Sainz
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 5. 2024

Ferrari má nabehnuté na ďalší úspešný víkend. Aj keď tím naďalej jazdí v podstate s autom, ktoré uviedol na predsezónnych testoch, stále sa drží pred vylepšenými monopostami McLarenu a Mercedesu. Kvalitnú formu potvrdila Scuderia aj v Miami druhým a tretím miestom v kvalifikácii.

Podľa analýz nasadilo Ferrari v doterajšom priebehu sezóny najmenej vylepšení zo všetkých tímov. To by sa však malo zmeniť na domácej pôde tímu v Imole, kam Scuderia chystá veľký balík upgradov. Aj bez neho sa však dokázali chlapci v modrých kombinézach udržať so stratou asi dvoch desatín za Maxom Verstappenom, čo nie je žiadna katastrofa.

„Som spokojný,“ povedal Leclerc po skončení kvalifikácie pre televíziu Sky. „Nebol to ideálny štart víkendu, najmä po takej malej chybe, ktorá mala obrovské dôsledky. Od toho okamihu však máme dobrý víkend. Dnešok bol pozitívny – druhé miesto v šprinte a druhé miesto v kvalifikácii.“

„Asi pre všetkých bolo dnešné popoludnie extrémne náročné, najmä pochopiť ten druhý sektor. Len ťažko sa dalo predvídať, aká bude úroveň priľnavosti, keď prídete do jedenástej zákruty. Bolo teda veľmi náročné poskladať dokopy celé kolo,“ vysvetlil monacký pretekár.

Ten stratil na Maxa Verstappena v dopoludňajšom šprinte na devätnásť kôl len niečo vyše tri sekundy. Samozrejme, Red Bull po kvalifikácii zlepšil nastavenie monopostu, s ktorým nebol holandský pretekár dopoludnia zvlášť spokojný. To isté však urobilo aj Ferrari. Aj keď budú chlapci v červeno-modrých monopostoch outsidermi v súboji s Red Bullom, rozhodne neskladajú zbrane.

„V šprinte sme boli blízko, aj keď Max povedal, že nebol spokojný s autom. Uvidíme, ako na tom bude zajtra. Dúfam, že bude trochu nespokojný. V takom prípade ho môžeme dostať pod tlak. Urobili sme pár krokov vpred, oni taktiež. Keď sa udržíme v dosahu DRS po prvom kole, možno s ním dokážeme udržať krok,“ povedal s nádejou Leclerc.

Sainz: Je extrémne náročné poskladať kolo dokopy

Carlos Sainz v kvalifikácii nestačil na svojho tímového kolegu, aj keď ich delilo len sedem stotín sekundy. Ani jemu sa nevyhli tradičné problémy. Čo je však ešte zaujímavejšie, ani taký analytický pilot ako Carlos nevedel presne, prečo je to v Miami také trápenie.

„Je to veľmi náročné,“ priznal Sainz pred mikrofónmi Sky. „Neviem, či je to vietor, pneumatiky, asfalt alebo samotná trať, skrátka je extrémne náročné poskladať celé kolo.“

„Keď som zajazdil jeden rýchly pokus, povedal som si: ‚Och, pokojne som mohol zrýchliť minimálne o dve alebo tri desatiny.‘ V ďalšom kole však o dve alebo tri desatiny spomalíte. Je to veľmi zvláštne, ale je to rovnaké pre všetkých a všetci sa sťažujú na to isté, takže skrátka potrebujete vynaložiť čo najlepšie úsilie,“ skonštatoval Sainz.