logo F1online.sk

Bojujeme s Haasom, ale v skutočnosti to bol oveľa lepší deň, skonštatoval Hamilton

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 5. 2024

A opäť ako na horskej dráhe. Mercedes priviezol do Miami nejaké vylepšené diely a nádejal sa, že prinesú zlepšenie. Nuž, rozhodne nepriniesli konzistentnosť výkonov, hoci s tou sa na Floride trápi väčšina tímov. Mercedes predviedol v sobotu to, na čo sme zvyknutí – drobné záblesky dobrej formy v šedom priemere.

Po piatkovom dvojitom vypadnutí v SQ2 sa obom pilotom tímu podarilo v sobotu postúpiť do Q3. Pohľad na Tota Wolffa v garáži však bol veľmi podobný ako v piatok. Z jedenásteho a dvanásteho miesta sa tím posunul na siedme a ôsme, čo v Brackley rozhodne nebudú vnímať ako triumf.

„Teplota trate bola v priebehu celej kvalifikácie veľmi podobná a úroveň priľnavosti veľmi dobrá, ale tieto pneumatiky sú veľmi citlivé. Trápime sa pri našej snahe, aby fungovali a dodávali maximálny potenciál v priebehu celého kola. Druhé miesto v Q2 prinieslo závan nádeje, ale v Q3 sa to úplne stratilo,“ prehlásil Lewis Hamilton pre televíziu Sky po skončení kvalifikácie.

Na celkovom ôsmom mieste ťažko hľadať pozitíva, ale už si pomaly zvykáme, že so zmluvou s Ferrari vo vrecku pôsobí Lewis o niečo uvoľnenejšie. Určite ho potešil aj družný pozdrav Piera Ferrariho s Adrianom Neweym pred štartom šprintu. „Úprimne by som povedal, že to bol oveľa lepší deň. V šprinte sme postupovali dopredu a potom sme v kvalifikácii postúpili do Q3, aj keď tá nebola nijak skvelá,“ skonštatoval Hamilton.

„Stratu osem desatín je ťažké prehltnúť. V podstate bojujeme s Haasom. Vlastne ani neviem, či je to skutočný odraz rýchlosti monopostu, alebo sú to len pneumatiky. Myslím si však, že v týchto gumách je toho viac, než dokážeme využiť,“ dodal sedemnásobný šampión.

Russell: Skutočný odraz našej rýchlosti

Aj keď Toto Wolff po víkende v Číne pozitívne hodnotil pripravované vylepšenia, v pomerne extrémnych podmienkach v Miami nepriniesli zvlášť veľký pokrok. Pilot stajne George Russell však ubezpečuje, že tím pozná charakter problému a pripravuje riešenia, ale potrvá to nejaký čas.

„Očakávam, že v pretekoch sa budem pozerať dopredu. Teda aspoň dúfam, že nebudeme pod tlakom zozadu. Musíme akceptovať, že siedme a ôsme miesto je skutočný odraz našej rýchlosti. Sme krok za McLarenom a Ferrari a o veľký krok za Red Bullom. Myslím si, že dnešný výsledok predstavuje naše maximum. Som si však istý, že v nedeľu urobíme krok vpred,“ prehlásil pred mikrofónmi Sky George Russell, ktorý nestráca odhodlanie.

Ten sa pokúsil vysvetliť, prečo sa Mercedesu vlastne nedarí. Znie to trochu zvláštne, ale podobne ako vlani to vraj tím prehnal pri vývoji. „Vieme, že po minulom roku sme to možno trochu prehnali s niektorými zmenami. Obmedzenia súčasného monopostu sú kompletne odlišné od tých pred dvanástimi mesiacmi. Vykonali sme toľko práce v snahe vyriešiť problém, že sme zašli priďaleko. Vieme, že sa potrebujeme zlepšiť a potrebujeme to urobiť rýchlo,“ vysvetlil Russell.

„Keď sa pozrieme na dáta, tak vieme, prečo sme v tejto pozícii. Rovnako ako vlani som povedal, že vieme, prečo sme boli v tej pozícii. Bohužiaľ, pravdepodobne sme prehnane kompenzovali minuloročný problém a prešli sme z jedného extrému do druhého,“ dodal George.