logo F1online.sk

Hamilton: Musíme akceptovať, že toto je naša rýchlosť

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 5. 2024

Ak ste šprintovú kvalifikáciu nesledovali a chceli by ste vedieť, ako dopadli Mercedesy, stačilo by vám pozrieť si jeden jediný záber na Tota Wolffa. Šéf Mercedesu vyzeral, akoby chcel zo svojej stajne sám zutekať, ako by do nej vôbec mohol pritiahnuť Maxa Verstappena? Mercedes nerobí kroky vpred, ale vzad. Podľa Lewisa Hamiltona sa však tímu podarilo z monopostu dostať naozaj všetko. Viac v ňom nebolo.

Lewis Hamilton a George Russell zajazdili v druhej časti šprintovej kvalifikácie takmer identické časy a na rovnako starých pneumatikách. Ani jednému to však nestačilo na postup. Zrejme sa potrebných pár tisícin sekundy niekde dalo nájsť, no strieborné šípy by nemali byť odkázané na hľadanie tisícin na postup do elitnej desiatky.

Ako hodnotí piatkový počin Mercedesu Lewis Hamilton? “V prvom tréningu som mal z auta veľmi dobrý dojem. V kvalifikácii som sa necítil obzvlášť zle, len zaostávame o sedem desatín. Taká je rýchlosť nášho auta,” povzdychol si sedemnásobný majster sveta.

Mercedes tento víkend neskúšal vymyslieť koleso ani teplú vodu, no nebolo mu to nič platné. “Tento víkend sme už nerobili žiadne experimenty, len sme sa pokúšali dostať auto do stavu, aby fungovalo. Mám pocit, že sme z auta vyžmýkali maximum. Taká je skrátka naša rýchlosť. V tejto chvíli to musíme akceptovať. Strácame sedem desatín.”

Nečudo, že pred šprintom v tíme nepanuje veľmi optimistická atmosféra. “Šprintové preteky budú ťažké. Sme na dvanástom mieste, takže nemám veľmi veľké očakávania. Na tejto trati sa nepredbieha ľahko a nie je jednoduché ani nasledovať iné auto. Pokúsime sa len nejako dostať na body, ak sa nám to podarí.”

George Russell bol od svojho tímového kolegu rýchlejší len o 0,028 sekundy, pritom v posledných mesiacoch zvykol mať jasne navrch. Vari sa mu v piatok niečo stalo, čo by mu bránilo zajazdiť lepší čas?

“Nie som si istý. V tréningu som mal z nášho auta na mäkkej zmesi veľmi dobrý pocit. Mali sme fajn rýchlosť a skončil som štvrtý,” vrátil sa George Russell k výsledkom tréningových jázd, ktoré sa však nijako nepretavili do kvalifikácie. “Na stredne tvrdej zmesi som nedokázal nájsť to optimálne okno a ocitli sme sa na nesprávnej strane postupu.”

“Bolo to tesné, no nemali sme byť na pozícii tak blízko k zostupujúcemu času. V noci potrebujeme zabrať a pred hlavnou kvalifikáciou sa zlepšiť,” vyzval svoju stajňu rodák z King’s Lynn.

Sobota bude ťažká, ale Russell verí, že dopadne lepšie. “Nemám pochybnosti o tom, že sa v šprinte posunieme vyššie. Potrebujeme len vyriešiť kvalifikačné problémy. Keď štartujeme z takejto nevýhodnej pozície, vždy sa ťažko bojuje s autami pred nami. Všetci si sem priviezli vylepšenia. McLaren má veľký balík, Aston predstavil niečo pred týždňom. Sme na jednej lodi s ostatnými, no dnes nám to nevyšlo.”